Joan Gomila: «El Teatre Principal era un teatre de funcionaris»

Joan Gomila, nou director-gerent, exerceix amb ganes el càrrec al front de la Fundació

Joan Gomila és el director-gerent de la Fundació Teatre Principal. | J.T.

TW
0

Joan Gomila, integrant de Gom Teatre i persona molt vinculada al món del teatre, ocupa des de fa poc temps el càrrec de director-gerent de la nova Fundació Teatre Principal. Gomila afronta aquesta nova etapa amb «moltes ganes» i amb l'atvantatge de posseir el punt de vista de l'actor.

"Què us ha suposat aquest càrrec?
"Per mi és un suïcidi particular tenint en compte la situació del teatre a Mallorca. Hi ha molta feina a fer i ens hem d'arromangar tots. A més cal tenir en compte que a causa de les reformes, el teatre existeix essencialment, però no físicament i això crea una situació complexa.

"Quina creis que és la solució a aquesta manca d'espai físic?
"Ara estam treballant per cercar alternatives als projectes que puguin sortir. La tasca és organitzativa, però cap a final d'any podrem presentar una programació, que donarà fe que som vius. D'altra banda, els espais que acollirien les propostes són el pati de la Misericòria a l'estiu i l'Auditòrium i alguns equipaments de la part forana a l'hivern.

"Pel que fa a la part artística, quines són les línies d'aquesta nova etapa?
"Des del Principal volem donar prioritat a les produccions i coproduccions pròpies i donar suport a la gent d'aquí. Això sí, tampoc no ens volem convertir en una «repartidora» i crear una base teatral, que és tasca de les institucions.

"Heu començat ja a treballar en aquest sentit?
"Sí, pel que fa a la part musical estam preparant un projecte d'òpera per a escolars i un concert operístic o de sarsuela. Pel que fa al teatre, hem establert tres nivells de feina: el suport a les companyies que mereixen un bot qualitatiu o ajuda econòmica; integrar les nostres produccions i els circuits teatrals, i crear una sala de petit format per a les produccions mallorquines i que aquestes puguin estar tres setmanes en cartell. El nou Principal necessita un espai d'aquestes característiques per no fracassar.

"Tots aquests projectes, poden contribuir a millorar la situació del teatre?
"Perquè aquesta millora tengui lloc fan falta moltes coses, tant dins com fora dels espais teatrals. En aquest sentit, a banda dels doblers, els programadors professionals esdevenen una figura clau, així com els canvis en política de preus i el tractament que reben els actors quan baixen de l'escenari.

"Com es poden millorar aquests aspectes?
"Un bon exemple és el teatre de Manacor i la bona feina del seu director, Tomeu Amengual. Cada any augmenta el públic perquè té una bona política de preus i tracta molt bé les companyies que el visiten. El Principal era un teatre de funcionaris, que pagava molt bé però descuidava el tracte humà.

"I quin és el paper dels programadors?
"Per mi, és vital, però han de ser programadors professionals, capaços de «vendre» les produccions als circuits. El problema, en aquest cas, és Palma. És la localitat amb més espectadors potencials i la majoria de la seva oferta es basa en empreses de management que potencien el teatre comercial. Crec que Palma podria ser un lloc de promoció i distribució.

"I en aquesta situació, quin és l'espai de l'espectador?
"Un espai primordial, el problema és que a Mallorca i concretament a Palma, no hi ha tradició d'anar al teatre. El públic teatral d'avui és d'entre 30 i 45 anys i això s'hauria de tenir en compte. Si el teatre costàs el mateix que el cinema, el públic jove augmentaria, i amb una programació infantil feta des d'una absoluta exigència, el públic teatral es podria triplicar.