El pensador Chantal Martinet afirmava que l'objecte etnogràfic
no existeix per si mateix, sinó que és la societat la que li atorga
aquest estatus quan decideix conservar-lo com a testimoni per a la
posteritat. Fins l'hivern passat, les cases de neu eren elements el
valor dels quals havia passat desapercebut a la societat d'avui. El
Consell, amb la protecció com a BIC de les edificacions del puig de
Massanella, donà a conèixer a més d'un la importància i existència
d'aquestes construccions. Ara l'editorial El Far treu al mercat un
volum d'Antoni Gorrias, il·lustrat amb fotografies de Xim Molina,
amb la qual cosa la passa feta pel Consell pot tenir una valuosa
continuïtat per a la preservació d'aquest patrimoni.
Sota el títol de Les cases de neu a Mallorca. Història, comerç i
itineraris, l'autor ofereix una detallada catalogació de les 43
construccions d'aquest tipus existents i reconstrueix el món dels
nevaters. Totes menys la de can Canals, localitzada a Artà,
s'ubiquen a la serra de Tramuntana i al darrere existeix tot un
microcosmos que permet reconstruir parcialment la intensa vida a
les muntanyes mallorquines fins entrat el segle XX. Un món que avui
pot parèixer intranscendent, però que tingué una importància
terapèutica crucial per a la curació de febres, fractures,
hemorràgies... que afectaven el poble.
Segons referí Gorrias, el 1585, a través d'una concessió per deu
anys de la Universitat de Mallorca, Jeroni de Jossà inicià la
construcció de les primeres infraestuctures comercials de recollida
i emmagatzematge de neu amb finalitat terapèutica. Deu anys
després, els originaris avencs anteriors havien deixat pas a les
cases de neu i a un comerç regulat, molt controlat i força gravat
pels curiosos imposts de l'època.
Dades aportades al volum informen que l'agost de 1718 entre els
30.000 habitants de Palma es consumiren més de 200 tones de gel.
Una xifra que parla per si mateixa del relleu del gel. Amb el
temps, al seu ús terapèutic se sumà l'ús gastronòmic... A Palma hi
havia diferents botigues que en venien com ara la de can Joan de
s'Aigo, del carrer Fiol; o la de can Gotleu, del carrer del Pes del
Formatge, aquesta encara conserva l'estructura on es guardava el
gel. La necessitat de tenir existències de gel era obligatòria, i
una vegada la de can Joan de s'Aigo fou multada perquè no en pogué
proveir un client.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.