L'actor català interpreta el mític vividor Don Juan.

TW
0

Lluís Homar i Jordi Boixaderes són els principals intèrprets de l'espectacle Don Juan o el Festí de Pedra, que obre aquest vespre la VI Fira de Teatre de Manacor. La versió del mite de Don Juan que dirigeix Ariel García Valdés és la de Molière, considerada per la majoria de dramaturgs com la més important de totes. Homar, que fa el paper de Don Juan, desvetllà els secrets del seu personatge al Diari de Balears.

"Què diferencia el Don Juan de Molière de la resta d'adaptacions?
"Molière ha volgut agafar com a referència l'home frívol i faldiller que és Don Juan i l'ha convertit en un persona molt inquieta per la metafísica. Es tracta d'un home que posa en entredit tots els valors de la societat, la família, la valentia, l'honor, etc. I la veritat és que em sento molt seduït pel personatge, crec que és extraordinari. Hi ha un impuls i una força en aquest personatge que fa que t'enganxi de seguida.

"Aleshores, quin és l'argument de l'obra?
"No té res a veure amb la resta de versions, ni la de Zorrilla, ni la de Tirso de Molina o Giliberto. L'eix d'aquest obra és la contraposició entre les dues maneres de veure el món dels dos personatges principals, Don Juan i el seu criat Sganarelle, que interpreta Jordi Boixaderes. Sganerelle té un importància cabdal perquè és un ferm defensor dels valors ètics i no pot acceptar la manera de fer del seu amo. La meva és la visió d'un home de cultura i la seva la d'una persona del carrer que parla i pensa amb senzillesa.

"Vos heu enfrontat diversos pics a clàssics del teatre, què tenen d'especial?
"Jo crec que tenen un esperit molt particular i que això els ha convertit en els grans del teatre. Ara no estem pas en el segle d'or del teatre i com que he tingut la sort de poder viure d'aquest art intento acostar-me als millors. Però no els faig des de la seva visió, sinó que els adapto a l'època moderna, els actualitzo sense trair-ne l'essència.

"Què destacau de la direcció de García Valdés?
"Ariel ha mantingut l'esperit de l'obra original i no ha volgut quedar bé amb ningú, sinó fer un espectacle que et fa reflexionar. Es nota que porta molts anys a la professió, tant de director com d'actor.

"Aquesta seria una obra representable al Lliure?
"Sens cap dubte, ja que l'essència té molt a veure amb aquest teatre que el 22 de novembre obrim en un altre recinte de Barcelona. El més important del Lliure és la voluntat de renovació dels textos que s'hi representen. Intentarem marcar unes pautes i buscar-li un espai dins la cultura de la ciutat, encara que estic convençut que ens queda molta feina per fer.