Mestres, alumnes i aficionats del ritme envaeixen el Conservatori de Palma

La Va Convenció de Percussió reuneix la «creme de la creme» dels artistes internacionals

Keiko Abe assaja amb la Simfònica «Prism Rhapsody». | T.A./C.V.

TW
0

Són les deu del matí d'un dissabte calorós, el d'ahir, i un centenar de persones es congreguen al hall del Conservatori admirant la parada d'instruments muntada i esperant que Armando Lorente, comissari de la trobada, inauguri la V Convenció Internacional de Percussió. A l'entrada hi ha professors de música, estudiants i aficionats que duen amb ells els seus fills petits, potser amb el desig que, d'aquí a uns anys, es trobin a l'altra banda de l'escenari. Els Tamborers de la Sala són els encarregats de donar el toc de sortida a la trobada musical. Al cap d'una estona, comencen les actuacions.

El músic Jesús S. «Chapi» i el professor de ritme Xavier Benet són els primers d'oferir la seva masterclass a un públic entusiaste format per estudiants de percussió i aficionats, en el primer cas, i mestres de música, en el segon. Chapi fa més de quinze anys que toca el vibràfon, un instrument de metall semblant al xilòfon però de mida major, i interpreta peces de blues, jazz i bossa nova. És professor al Conservatori de València i ha aconseguit dur seguidors seus des de Madrid, com Mari Carmen i, fins i tot, alumnes. Aquest és el cas de Rafa, un estudiant que ha enrolat un amic seu en l'aventura musical mallorquina. De la demostració del seu mestre opina que, a més de ser «genial», suposaria «una bona manera d'ensenyar als alumnes, un al·licient molt més poderós que el de copiar de la pissarra».

Mari Carmen Garcia forma part del grup palmesà Ensemble de Percussió i assegura que Chapi és «un dels grans de la música moderna». Marian, en canvi, ha acudit al Curs de Ritme i Percussió que d'onze a dues imparteix Benet i, durant el descans, aprofita per comentar que «aquesta classe ja m'està servint de molt, perquè m'està donant idees per aplicar als meus infants». Tots ells són conscients que les jornades, que acaben avui diumenge, són una oportunitat única per promocionar la percussió i, si és possible, «impulsar que Mallorca tengui un centre d'ensenyament superior», declarà Mari Carmen.

Però l'actuació més esperada no es dóna fins al vespre, quan la japonesa Kaiko Abe interpreta, juntament amb l'Orquestra Simfònica de les Balears, Prism Rhapsody, l'obra per a marimba i orquestra que ella mateixa ha compost i que suposa l'últim acte de la primera jornada. Avui, els noruecs Kroumata, que ofereixen el seu recital a les vuit, i una festa samba, de la qual s'ha de determinar el lloc, clouran la trobada, tot desitjant repetir-la l'any que ve.