El «Llibre dels Privilegis» (1334)

TW
0

Romeu des Poal va començar a escriure el Llibre dels Privilegis el dia 22 de setembre de 1334 i així ens ho conta l'historiador i escriptor Josep Sureda Blanes. Aquest preciós document era il·lustrat per un dels millors miniaturistes del moment, el mateix que ornamentarà l'any 1337 les Lleis palatines. Amb aquest llibre "escriu Durliat" es confirma el caràcter aristocràtic d'un art que, després d'haver poblat de retrats de papes i de reis i de magnats el Llibre dels Privilegis, ara representa tots els oficials de la cort mallorquina des dels dignataris més importants fins als servents més humils...».

I diu Sureda Blanes que «sembla que el mestre dels Privilegis seguí treballant l'art pacífic i meticulós de la il·luminació, però traslladant-lo a la taula i emprant colors més materials...».

A tan important i poc recordat artista se li atribueixen els retaules de Santa Quitèria i el de Santa Eulàlia, de la Seu. És també molt interessant que l'art de la il·luminació de llibres es trobava sovint en mans dels jueus i així, sempre seguint Sureda, «existeix a l'Arxiu de la Corona d'Aragó un exemplar del Llibre dels Privilegis de Mallorca escrit per Bernat Blanquer, prevere de Capdepera, amb miniatures de Vidal Abraham, jueu, fetes entre 1339 i 1340. Altres il·luminadors del Regne de Mallorca foren Salomó ben Raphael, Vicenç Roure, Francesc de Cavalleria, Mossé Pinxa, Jaume Corretger...

Pel gener de 1332, Jaume III es trobava a Mallorca i confirmava als illencs les franqueses concedides pels seus antecessors. I com explica Pere Xamena, les «lleis palatines» regulaven tota la vida del palau reial. Aquests textos eren escrits en llatí i el manuscrit miniat es conserva a Brussel·les. És curiós que «aquestes lleis palatines de Jaume III foren plagiades per Pere el Cerimoniós en les també Ordinacions de la casa reial d'Aragó. La vuitena part de les «lleis palatines» s'ha perdut. Les altres tracten sobre el majordom, el cuiner, el manescal dels cavalls, el falconer, els joglars, el camarlenc, els barbers, els metges, els sastres, el canceller, el confessor, els sacerdots de la capella, l'escolà, el mestre racional, el tresorer, els convits, els coberts, les cadires, els vestits, els ornaments, els obsequis, la il·luminació, els consellers, la redacció de cartes, les funcions religioses a la capella...

Tornant als privilegis, ja havia dit el cronista Muntaner referint-se als primers moments de la conquesta pel rei En Jaume que «poblà la dita ciutat e illa amb majors franqueses e llibertats que ciutat sia al món... ».

Miquel Ferrà i Martorell