«El Verdugo» arriba a Palma després de dos anys d'èxits per la Península

L'obra, interpretada per Juan Echanove, inicia la segona fase de Teatres del Món

Conseller, intèrprets i productora presentaren l'espectacle. | P.B.

TW
0

Alfred Luccheti, Luisa Martín i Juan Echanove protagonitzen El Verdugo, una de les obres més emblemàtiques de Luis G. Berlanga, adaptada aquest cop al teatre per l'actor i director espanyol Luis Olmos. L'espectacle obre la segona fase del cicle Teatres del Món, que durarà fins el desembre, i estarà a l'Auditòrium de Palma del 13 al 16 d'aquest mes. El Verdugo conta la història d'Amadeo, un botxí jubilat interpretat pel català Alfred Lucchetti, i els problemes socials que té la seva filla Carmencita, és a dir, Luisa Martín, a causa de la feina d'ell. Quan Carmencita queda embarassada de Juan Luis, l'enterrador que encarna Juan Echanove, es veu obligada a acceptar que aquest treballi de botxí, ja que és l'única manera de mantenir el pis on viu amb son pare.

Martín creu que l'èxit aconseguit per l'espectacle es deu a la seva rabiosa actualitat. Malgrat estar ambientat als anys seixanta, toca temes que qualsevol ciutadà d'avui dia té a l'abast i viu. L'actriu declarà que El Verdugo «és un al·legat contra la pena de mort i tracta també de la renúncia als ideals per aconseguir una millora econòmica, cosa que ens ha passat a tots». Però l'obra no és pas un drama, sinó «una enorme lliçó de bon humor negre», com concretà Luccheti. Tant actors com tècnics han estat plenament conscients que «lluiten contra una pel·lícula i uns grans artistes», ja que el naixement de l'obra fou el film del mateix nom que dirigí Berlanga el 1963. Però això no els ha acostat al film sinó el contrari, «en tot moment ens hem mantingut al marge de la pel·lícula de Berlanga perquè no la volíem repetir», aclarí Luisa Martín.

La nova versió es diferencia de l'original pel treball que s'ha fer en les emocions. «Hem intentat donar-li moltíssima espontaneïtat i augmentar la càrrega romàntica dels personatges, sense haver-la de convertir en un drama», declarà Lucchetti. I el seu persontage n'és un bon exemple. «A la pel·lícula de Berlanga, Amadeo està amarat d'una innocència que el meu no té. Jo he volgut donar-li un toc d'orgull i convertir-lo en un tecnòcrata, un amant de la seva feina que s'enfurisme i surt cridant del Departament de Justícia quan no ho ha fet bé».

El personatge de Martín també ha estat retocat. «La Carmencita de Berlanga s'evoca al José Luis perquè creu que no tindrà cap més oportunitat, mentre que la meva Carmencita s'enamora d'ell perquè comparteixen molts de gusts i és l'home de la seva vida». L'espectacle porta més de quatre-centes representacions i la companyia té previst finalitzar la gira el desembre a València «més per no estancar-se que per avorriment», explicà la productora Concha Bustro.