Localitzen un forat negre que errava per la Via Làctia feia 40 anys

TW
0

Rastrejar a la nostra galàxia un vell forat negre que erra a gran velocitat i reconstruir-ne la trajectòria durant els darrers 40 anys és la gesta que acaba d'aconseguir un equip internacional d'astrònoms. Els resultats d'aquesta investigació s'han fet públics avui. Els treballs d'aquest equip, dirigit pel francès Felix Mirable, són publicats per la revista científica britànica Nature en el seu número d'avui, dijous 13 de setembre.

La trajectòria observada pels astrònoms, similar a la de nombrosos objectes situats a l'esfera de matèria que envolta la Via Làctia, permet pensar que aquest forat negre, que devora l'estrella que l'acompanya, podria tenir tanta antiguitat, o fins i tot més, que el disc de la nostra galàxia, estimen els autors de la investigació. La història d'aquest forat negre comença el 29 de març del 2000, quan fou detectada pel satèl·lit nord-americà Rossi XTE una emissió de raigs X d'una estrella veïna al Sol.

Ateses les seves característiques tècniques atípiques pel que fa a energia i durada (set mesos), els astrònoms deduïren que es tractava d'una nova, és a dir, d'una violenta emissió d'energia produïda per la part de matèria d'una estrella que està sent absorbida per un objecte massiu i invisible, és a dir, un forat negre estel·lar.