Mor mossèn Gili Vives (1894)

TW
0

Tal dia com avui mor el fundador de la Congregació de les Agustines Germanes de l'Empar, agustí secular i canonge de la Seu. Nascut a Artà, el 16 de gener de 1811, fou ordenat sacerdot el 1835 després de cursar Filosofia a la Universitat Lul·liana de Mallorca (1826). El Noticiero Balear donava així la notícia: «Ahir matí moria el senyor Sebastià Gili Pro. Canonge de la Santa Església Catedral i director del benèfic Institut de Germanes de la Caritat, que fundà fa anys i va estar al servei dels nostres establiments provincials de beneficiència posats sota la direcció del difunt sacerdot. El senyor Gili és una de les persones que més serveis han prestat a l'Església i a la nostra Província. Ha mort a una edat molt avançada. La canongia que deixa vacant ha d'esser coberta en virtut d'oposició, si s'ha de complir la llei que dictà el senyor Canalejas.»

Un altre periòdic local, El Isleño, donava així aquesta informació: «A conseqüència de la mala salut, que, a la seva avançada edat, feien més greu la situació que travessava, fallí ahir, el matí, el Molt Il·lustre senyor Sebastià Gili, prevere, Canonge de la Santa Església Catedral. Era el senyor Gili un d'aquests homes que havien vingut al món per a grans empreses, però la seva modèstia cohibia els impulsos de la seva imaginació. Amb tot i això creà a Palma i estengué per Mallorca i vencent tota mena de dificultats l'Institut de Germanes de la Caritat, destinant-les primer al servei dels establiments provincials de Beneficiència i després a l'ensenyament aconseguint que gran nombre de germanes tinguessin el títol de Mestra Elemental o Superior, per a millor exercir el professorat dels pobles. A la capital el Col·legi de Sant Agustí del carrer de Sant Gaietà, del qual han sortit tasques de molt mèrit, és un exemple del que Palma deu al finat. Que descansi en la mansió dels justos».

El pare Gili, fidel seguidor de Sant Agustí i de la seva «Ciutat de Déu», substituí els orgulls de la feina pública per la tasca callada i forçà la seva timidesa natural, hauríem de dir senzillesa, per a poder cercar ajuts a la seva obra social. I de la «Ciutat de Déu» va treure l'ideal de l'ensenyament que rescata la infantesa de la ignorància i la prepara per enfrontar-se en cos i ànima als desafiaments del món: «Fora de les molèsties i penes que pateixen les criatures sense les quals no es pot aprendre el que els majors volen, els quals gairebé volen cosa útil, qui explicarà amb paraules i qui podrà comprendre amb el pensament quantes i quan greus són els turments que exerciten i setgen l'home, les que no pertanyen a la malícia i perversitat dels dolents, sinó a la condició i misèria comuna a tots? Com és de gran la por, com de gran la dissort que prové de les orfandats i dols, dels danys i condemnacions, dels enganys i mentides dels homes, de les falses sospites, de totes les violències, crims i forces contràries, que ben sovint procedeixen de pèrdues de béns, captiveris, presons, desterros, tortures, membres nafrats i privació dels sentits...».

Miquel Ferrà i Martorell