TW
0

El personatge històric del rei Jaume I el Conqueridor i la seva importància en l'imaginari popular mallorquí centraren el pregó del literat illenc Gabriel Janer Manila, que acompanyà el desembarcament del rei a Santa Ponça dijous. Janer comparà el rei català amb figures com Joana d'Arc o Ricard Cor de Lleó, i lamentà que actualment no tingui el ressò d'una Diana de Gal·les o un Batman, «perquè els mites van canviant», i acabà el discurs trencant una llança a favor del mite del monarca: «potser el que us he contat sobre ell és mentida, però jo crec que és prou vell per ser veritat». Jaume I és, segons Janer, «una de les figures més estimades del poble mallorquí. No fou només un conqueridor, sinó que tingué la voluntat de construir un regne i portà amb ell una llengua i una cultura que encara perduren».

Malgrat tot, l'escriptor volgué deixar ben clar que el rei en Jaume no era cap àngel i «conquerí Mallorca amb una guerra, i això és sempre injustificable». D'aquesta manera, «no es pot considerar la conquesta de l'Illa com una gran gesta, que és el que explica l'imaginari mallorquí». Per Janer el que fa que Jaume I sigui tan estimat pels mallorquins és «la voluntat que tingué de dur una cultura». En aquest sentit, l'escriptor i lingüista destacà la importància de la crònica d'El llibre dels feyts «com a reelaboració de la seva vida i ordenació de les idees», lectura bàsica per entendre la personalitat del rei i el pèrquè de les seves constants lluites».

Pel que fa a les històries que s'expliquen sobre el monarca i que simbolitzen l'assimilació de la influència del monarca per part del poble mallorquí, Janer Manila recalcà la que explica que les petjades del seu cavall quedaren clavades en diverses roques que recorren l'Illa. «Això és impossible, les petjades d'un cavall no poden quedar gravades en cap pedra, però és un símbol que amaga la realitat profunda del poble mallorquí allò que ha volgut dir». I els mallorquins han dit que el rei és un dels seus personatges històrics més estimats.