Un dels dibuixos que s'exposen. | T.A.

TW
0

Els dibuixos de l'uruguaià Joaquín Torres García (Montevideo 1874-1949), una de les figures cabdals dels moviments d'avantguarda sud-americans, que expliquen la seva concepció de l'art, es mostren des d'avui vespre i fins el proper 6 d'octubre a la sala gran del Centre de Cultura de Sa Nostra de Palma. La mostra, comissariada per Dolores Durán, presenta 130 dels 253 dibuixos que il·lustren un dels llibres més importants de Torres García, Universalisme constructiu, en què es reflecteix un dels vessants més desconeguts de l'artista, la de teòric. Segons explica Durán, «Torres és conegut com a pintor, dibuixant i escultor, però també era un gran teòric».

Torres García, de pare català i mare uruguaiana, és un artista molt vinculat amb Europa i els seus corrents artístics, en concret amb el modernisme català, ja que part de la seva formació com a artista la rebé a Barcelona, on s'instal·là amb la seva família el 1891. La seva figura també està molt relacionada amb la nostra illa, ja que treballà amb Gaudí en la seva intervenció a la Seu de Palma, i té entre els seus principals deixebles Alceu Ribeiro, artista establert a Mallorca. Des de 1934 Torres García es dedicà amb més intensitat a la seva tasca docent des de Montevideo, on s'establí fins al moment de la seva mort, el 1949.

Els 130 les il·lustracions reunides a Dibuixos de l'universalisme constructiu resumeixen en imatges la seva concepció de l'art, que passa per «l'essència universal de l'art (universalisme) i l'estructura com a base de tota obra artística (constructiu)» explica Durán. Els diferents dibuixos, tots ells de tinta damunt paper, mostren part de les teories de Torres García pel que fa a la secció àurea, l'antropomorfisme, el color, l'equilibri, la seva simbologia, la figura de l'home i l'estructura pura. La mostra, que inclou un exemplar de la primera edició de l'obra, presenta diferents texts del llibre que acompanyen els dibuixos.