Estrenes de la setmena

La darrera «monada» de Tim Burton

TW
0

Si no fos perquè de la genialitat indiscutible de Tim Burton es pot esperar qualsevol cosa, un remake d'El planeta de los simios es podria considerar una temeritat. El film de Franklin J. Schaffner és un dels millors de la història del gènere de la ciència ficció. Per què s'havia de revisar un film extraordinari? Però segur que Burton tenia coses a dir. La seva imaginació visual, la capacitat demostrada per dissenyar mons propis i apassionants, la força dramàtica i al·lucinògena de les seves imatges i la iconografia pròpia d'aquest relat de simis repressors i humans esclaus són ingredients que poden convertir aquesta obra en un clàssic prematur. A més a més, als Estats Units no ha agradat gaire, la qual cosa ens diu l'experiència que és un bon senyal pel que fa a la qualitat del producte.

Burton no ha fet una nova versió de la pel·lícula de Schaffner, sinó que ha adaptat de bell nou la novel·la original de Pierre Boulle. Però tot i així, lògicament, la història és la mateixa. La d'un astronauta que perd el control de la seva nau espacial i cau a un planeta dominat pels simis intel·ligents i militaritzats, que han esclavitzat els homes i els consideren una raça inferior. Aquest americà serà el líder de la rebel·lió contra els primats repressors. El repartiment està ple de curiositats. Mark Whalberg és l'astronauta i l'únic rostre conegut que es veu. La resta d'intèrprets populars s'amaguen rere les màscares simiesques: Helena Bonham Carter, Tim Roth, Michael Clarke Duncan (el gegantot de La milla verde) i Charlton Heston, protagonista del film clàssic i que aquí s'ha passat a l'equip dels simis. Un merescut homenatge. Cal destacar també la fantàstica partitura escrita, com sempre al cinema d'en Burton, per Danny Elfman.

Cut és un film de terror que s'emmarca en el món del cinema, ja que els assassinats tenen lloc durant el rodatge d'un film fet per estudiants. Rememorant el gènere de les aventures clàssiques s'estrena El príncipe del Pacífico, que recupera la tradició de títols com El halcón de los mares o Viento en las velas. També s'estrenen Primer verano, que narra l'inici d'una relació entre dos joves homosexuals, i Time's-up, que és una comèdia social anglesa.