Rabal rebé, l'any 2000, un Goya per «Goya en Burdeos».

TW
0

Un dels actors més emblemàtics del cinema espanyol, Francisco Rabal, guanyador de nombrosos premis al llarg de tota la seva trajectòria, morí ahir en un avió durant el trajecte que el portava de retorn a Europa després de la seva participació al Festival de Mont-real (Canadà), a causa d'una insuficiència respiratòria. El destí ha volgut que Paco Rabal finàs a la localitat francesa de Bordeus, ciutat on també morí el pintor espanyol Francisco de Goya, a qui l'actor donà vida al film Goya en Burdeos el 1999 i pel qual guanyà un premi Goya a la millor interpretació.

L'esposa de Paco Rabal, Asunción Balaguer, digué «no sé què ha pogut passar, aquests dies es trobava molt bé, l'única cosa és que fumava massa». Balaguer, que era amb el seu marit en el moment de la mort, relatà que «veníem en un vol que anava de Londres a Madrid, procedents de Mont-real, on havia rebut un premi. De cop començà a tossir i a sentir-se malament i li vàrem haver de posar oxigen». Tremendament emocionada i sense creure's el que havia passat, Asunción explicà que els seus fills eren camí de Madrid, però que encara no sabia on serà l'enterrament.

Nascut a la localitat minera de Cuesta de Gos (Múrcia), el 8 de març de 1926, Francisco Rabal Valera és un dels pocs actors espanyols que ha estat reconegut al Festival de Cannes amb el premi a la millor interpretació per la pel·lícula Los santos inocentes. Segon de tres fills d'un miner i una molinera, als sis anys, el 1932, es traslladà amb la seva família a Barcelona i posteriorment fixà la seva residència a Madrid, on treballà com a venedor de pipes i caramels, com a aprenent a la fàbrica de xocolata Gilabert i es preparà com a tècnic electricista.

Al mateix temps, assistí a classes nocturnes a l'escola madrilenya Nuestra Señora del Recuerdo, a Chamartín, on fundà un diari en el qual escrigué els seus primers versos, representà obres de teatre amb el grup format per ell i escriví l'obra de teatre La escuela alborotada. El 1936 començà a treballar als Estudis Cinematogràfics Chamartín, primer com a aprenent d'electricista i després com a oficial. Però el seu debut com a actor de cinema tingué lloc quan tenia 16 anys, el 1942, a la pel·lícula La rueda de la vida d'Adarvín, en la qual Rabal s'oferí voluntari per representar una escena.

Més tard, el 1946, Rafael Gil es fixà en ell i li donà un paper sense frase a la pel·lícula La pródiga, interpretada per Fernando Rey. Poc després arribarien noves oportunitats: La Lola se va a los puertos i Don Quijote. Posteriorment, el poeta Dámaso Alonso el recomanà a Luis Escobar, aleshores director amb Humberto Pérez de la Osa, del Teatre nacional María Guerrero. En aquell moment Rabal inicià el camí que el portaria a convertir-se en un dels actors més importants de cinema i teatre, participant en devers dues-centes pel·lícules i obres teatrals.