Clausurada a Tours una mostra antològica de Coll i Bardolet

Una exposició a la ciutat francesa ha homenatjat l'artista durant l'estiu

TW
0

A la localitat francesa de Tours es tancava ahir horabaixa la mostra Peintures, dedicada a la trajectòria del pintor afincat a Valldemossa Josep Coll i Bardolet, i que ocupava la sala d'exposicions de l'Institut Touraine de la ciutat des del 16 de juny. La relació de l'artista amb el municipi francès ve de molt lluny, de quan el pintor s'hi refugià fugint de la Guerra Civil espanyola, el 1937. Estudià belles arts en aquest centre i també hi féu una de les seves primeres exposicions pictòriques. Des d'aquell moment, i gràcies a la bona acollida que tingueren ell i la resta d'exiliats catalans i espanyols que hi arribaren, Bardolet ha realitzat diversos viatges a França i sempre havia desitjat fer-hi alguna exposició.

En acabar la mostra, la seva satisfacció era completa: «Ha estat tot un èxit i m'han tractat tan bé com aquella vegada». L'exposició, que recull més de dues-centes obres pictòriques de Coll i Bardolet referents a diverses etapes de la seva producció artística, és un homenatge que li ha fet la ciutat al català-mallorquí. I, segurament, el més curiós és la manera com sorgí tot plegat. «La veritat és que no tenia cap projecte de fer una antològica en aquest moment, ni molt menys a Tours, però la casualitat m'hi portà», explicà el pintor.

«En un dels meus nombrosos viatges a França, vaig coincidir amb un català i la seva dona francesa en un restaurant de Luchon i, parlant parlant, li vaig explicar el meu bon record de Tours. I resultà que la seva dona era la tinent de batle d'aquesta ciutat». A partir d'aquí tot anà rodat fins aconseguir fer la mostra, organitzada pel mateix Ajuntament de la vila de Tours. L'exposició, que finalitzà ahir a Tours, reuneix dos-cents dels quadres que més s'estima el pintor.

La majoria formen part del seu estudi valldemossí i uns pocs han estat cedits pel santuari de Lluc, el de Núria o el Museu de Campdevànol, ciutat natal de l'artista. Les pintures mostrades a Tours són paratges illencs, de balladors de Sóller o de la mateixa vila de Valldemossa. També n'hi ha d'altres referents a la seva terra, la comarca catalana de la Selva, on visqué fins el 1937 i on tornà un cop acabada la guerra. La sala de l'Institut Touraine és «la major sala» on ha exposat l'artista i, segons ell, «la major on exposaré», la qual cosa augmenta ja la satisfacció que ara mateix sent.