Un científic alacantí a punt de trobar la cura per a la diabetis tipus I

El professor Bernat Soria empra cèl·lules d'embrions humans per a la investigació

TW
0

El científic alacantí Bernat Soria, director de l'Institut de Bioenginyeria de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, ha aconseguit convertir les cèl·lules mare humanes en cèl·lules de pàncrees que produeixen insulina, amb la intenció d'utilitzar-les per curar la diabetis de tipus I. El científic, que compta amb finançament de diversos països i ha treballat amb cèl·lules d'embrions humans per realitzar la investigació, en breu està previst que iniciï la fase experimental en humans. El termini que ha establert per completar el treball és d'aproximadament uns tres anys.

Les dimensions d'aquest estudi el converteixen en un dels més ambiciosos que s'han dut a terme mai a l'Estat espanyol i per treure'l endavant té un pressupost de 250 milions de pessetes. Investigadors d'arreu del món confien en l'esperança que representen les cèl·lules mare per al tractament de diverses malalties. El procés per a la curació dels pacients amb diabetis passaria simplement per la implantació de les cèl·lules mare productores d'insulina, prèviament tractades, en el pàncrees del pacient diabètic.

La investigació s'inicià fa més de cinc anys i amb rates donaren resultats positius. A partir de cèl·lules mare procedents d'embrions de rosegadors, obtingué cèl·lules productores d'insulina que, en implantar-les al pàncrees dels animals, curaven la malaltia en suprimir la mancança d'aquesta substància.