L'Associació de Premsa Forana presentà ahir un col·leccionable
sobre els usos, costums i oficis de la pagesia. Amb textos de Biel
Frontera, de Llubí, i fotografies del santjoaner Climent Picornell,
la iniciativa vol «donar a conèixer, alhora que preservar, una
forma de vida i unes activitats que fa quaranta anys eren del tot
corrents i vigents a Mallorca, i avui dia gairebé la majoria van
camí de l'oblit», explicà el president de l'associació, Miquel
Company.
El col·leccionable parla del temps en què es podia deixar la
clau al pany, les dificultats per tirar endavant de la Mallorca
agrària, i el trasbals d'aquella societat en el món turístic d'avui
dia. Les referències a la gastronomia; les distribucions de les
feines de les possessions i els homes que hi feien feina; les
tasques del camp realitzades a l'antiga usança; i alguns oficis,
com ara els dels carboners i els porquerets, tenen el seu ampli
ressò en la publicació, que redescobreix algunes curiositats i
secrets avui només recordats pels padrins. Algunes glosses
aconsegueixen refermar en la memòria algunes tonades pròpies del
camp, i moltes dites aplicades als diferents àmbits de la vida
quotidiana i reivindicacions socials.
Les descripcions de la feina dels segadors de falcella, o dels
missatgers o la cuinera i els pastors, ofereixen magnífiques
impressions de les arrels mallorquines escrites per un seguit
d'històries personals anònimes. S'hi afegeixen, a més, alguns
secrets del camp com ara la proliferació de formiguers com a mitjà
d'abonament ecològic per als sementers i arbres fruiters.
L'elaboració del pa de blat, els sequers de tomàtigues de ramellet
i de figues, les matances del porc o la realització del formatge,
bases de la cuina d'un temps en què la varietat no era abundant
però tot era «bo».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.