TW
0

L'Associació de Premsa Forana presentà ahir un col·leccionable sobre els usos, costums i oficis de la pagesia. Amb textos de Biel Frontera, de Llubí, i fotografies del santjoaner Climent Picornell, la iniciativa vol «donar a conèixer, alhora que preservar, una forma de vida i unes activitats que fa quaranta anys eren del tot corrents i vigents a Mallorca, i avui dia gairebé la majoria van camí de l'oblit», explicà el president de l'associació, Miquel Company.

El col·leccionable parla del temps en què es podia deixar la clau al pany, les dificultats per tirar endavant de la Mallorca agrària, i el trasbals d'aquella societat en el món turístic d'avui dia. Les referències a la gastronomia; les distribucions de les feines de les possessions i els homes que hi feien feina; les tasques del camp realitzades a l'antiga usança; i alguns oficis, com ara els dels carboners i els porquerets, tenen el seu ampli ressò en la publicació, que redescobreix algunes curiositats i secrets avui només recordats pels padrins. Algunes glosses aconsegueixen refermar en la memòria algunes tonades pròpies del camp, i moltes dites aplicades als diferents àmbits de la vida quotidiana i reivindicacions socials.

Les descripcions de la feina dels segadors de falcella, o dels missatgers o la cuinera i els pastors, ofereixen magnífiques impressions de les arrels mallorquines escrites per un seguit d'històries personals anònimes. S'hi afegeixen, a més, alguns secrets del camp com ara la proliferació de formiguers com a mitjà d'abonament ecològic per als sementers i arbres fruiters. L'elaboració del pa de blat, els sequers de tomàtigues de ramellet i de figues, les matances del porc o la realització del formatge, bases de la cuina d'un temps en què la varietat no era abundant però tot era «bo».