Atapuerca duu a Sant Sebastià la recreació del primer europeu

TW
0

L'individu europeu més antic que es coneix, un infant que visqué fa uns 800.000 anys a la serra burgalesa d'Atapuerca i morí devorat pels caníbals, pot ser vist «com si el tenguéssim viu al davant» a partir d'ahir al Museu de la Ciència de Sant Sebastià.

Aquest és el «miracle» que origina la primera reconstrucció existent al món d'un exemplar d'homo antecessor, segons el professor José Luis Arsuaga, codirector de les excavacions d'Atapuerca, qui presentà ahir a la capital guipuscoana la mostra que dedica a aquests jaciments prehistòrics el centre Miramón Kutxaespacio de la Ciència.

La reconstrucció del bust s'ha realitzat a partir dels ossos fòssils trobats al jaciment d'Atapuerca denominat La Gran Dolina. S'ha «donat vida» a un infant d'entre 10 i 11 anys, que, igual que altres cinc individus trobats a La Gran Dolina, van tenir una «tràgica existència» a Atapuerca, ja que a tots ells se'ls van menjar els seus congèneres.

Juntament amb el Nin de la Dolina s'exhibeix a Sant Sebastià el Crani número 5, presentat en reconstrucció més científica i exacta assolida fins al moment. El cap reconstruït de l'individu, les restes del qual es trobaren al costat d'una trentena d'homínids en un altre dels més importants jaciments d'Atapuerca, La Sima dels ossos, es correspon al d'un home adult que visqué fa 300.000 anys.