És un tema d'actualitat l'emergència de malalties infeccioses
alimentàries, ja no només perquè estam a l'estiu i augmenta el risc
de contraure salmonel·losi (produïda pel bacteri salmonel·la), sinó
perquè des de fa uns anys, i sobretot durant aquest darrer, ens
envolten multitud d'infeccions provocades pels aliments que solem
ingerir.
És per això que l'Estudi General Lul·lià ha dedicat un dels seus
primers cursos a De la festa a la pesta (o entrecot de la vaca
boja), un monogràfic a càrrec del Dr. Miquel Viñas Ciordia i el Dr.
Josep Sancho Valls, en el qual s'han abordat les malalties
infeccioses derivades dels productes alimentaris.
Segons explicà el Dr. Viñas, el procés que duu a aquest
increment de malalties infeccioses és d'ordre pràctic. Les
necessitats de l'home han duit a un procés gradual de substitució
dels aliments tradicionals per aliments industrials i, quan es fa
aquest salt, és necessari assegurar, mitjançant la tecnologia, que
el producte industrial que sortirà al mercat tindrà més garanties
que el producte casolà. No en va, una errada pot afectar moltes
persones.
El problema apareix, llavors, quan moltes indústries prioritzen
l'increment de beneficis davant la salut dels consumidors i, com a
conseqüència, apareixen productes alimentaris perjudicials per a la
salut. És el cas dels pollastres belgues, als quals se'ls donà oli
de transformador, o el cas de l'encefalopatia espongiforme,
coneguda popularment com el mal de les vaques boges i nascuda com a
conseqüència d'alimentar les vaques amb pinsos no apropiats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.