Mendive acosta la cultura afrocubana a Palma a través de l'exposició «Shango»

L'artista inaugura a Sa Nostra amb una «performance» en què pintarà cossos nus

Manuel Mendive Hoyos.

TW
0

El santero i pintor cubà Manuel Mendive Hoyos presenta avui a Palma els seus darrers quadres i escultures. Ho fa al Centre de Cultura Sa Nostra a les 20.30 hores del vespre. Seguint la seva línia d'arrelament a la terra i a les tradicions cubanes més ancestrals, tatuarà amb pintures naturals els cossos nus de dues models cubanes. Així s'obrirà l'exposició Shango i la vida, composta per trenta-cinc obres de l'artista cubà, que romandrà oberta a la sala Gran fins l'1 de setembre.

Sense voler ser una retrospectiva de Mendive, Shango i la vida és una passejada per la seva carrera artística. No només s'hi mostren vint-i-quatre de les seves creacions més recents, realitzades entre el 2000 i el 2001, sinó d'altres etapes anteriors, cedides per Joan Guaita i Sa Nostra. Entre aquestes es troben un tapís de 1982 o el quadre La sombra (1987), pertanyent a la seva època més fosca. Amb aquesta exposició, Mendive convida el visitant a la vida i a l'alegria perquè «la rialla és allò que ens manté a la terra», afirmà. També ha dit: «Shango és un rei-déu de la meva religió, amo de totes les coses belles, déu de la vida i de la terra. Jo estic molt arrelat a les dues, d'aquí el nom de la mostra».

La palma és per a l'artista «un element simbòlic de la natura», com també ho són els peixos, les tortugues i els colors, representatius cadascun d'un déu diferent. Actualment, el pintor es troba en el moment àlgid de la seva vida artística, tal com han explicat Orlando Brito, comissari de la mostra, a més de reconèixer-ho el mateix artista. Ara «s'està produint en Mendive una intensíssima eclosió de colors i de vida», comentà Brito i Ortensia Montero. Aquesta, representant del Museu Nacional de Cuba i coneixedora de tota l'evolució de l'artista, afegí que «les darreres obres són les que tenen més força».

Per Mendive «hi ha hagut èpoques en les quals el blanc i el negre m'atraparen, just en tornar d'un viatge a l'Àfrica, però ara el meu estat d'ànim és totalment diferent». En les obres més recents de Mendive hi predomina la barreja de materials i el color vermell de la terra, que és el color de Shango. La tela es combina amb el metall i el paper amb la fusta, hi ha enormes peixos i homes amb caps deformats dels quals sorgeix un ocell o una gallina, com si del pensament es tractàs. Les cadires tenen forma de cos humà i les pintures no són rectangulars, sinó corbes. S'hi mostren escenes de la vida quotidiana, i de vegades les envaeix un aire naïf, i és que l'artista és «ingenu com un nin», encara que també pot mostrar-se tant madur «com Rimbaud o Fidel Castro».