L'IEB dedicarà les seves jornades històriques al còmic de la transició

Historiadors i aficionats estudiaran les historietes espanyoles més representatives

Les revistes de crítica social es faran amb les més tradicionals del còmic. Fotos:M.C.

TW
0

Les historietes més versemblants, tradicionals i singulars del còmic espanyol seran analitzades durant la trobada d'historiadors i aficionats que tindrà lloc a Palma del 28 al 30 de novembre i que porta per títol El còmic: ideologia, estètica i llenguatge. La trobada cerca la reflexió sobre un art molt popular a Espanya i poc estudiat i valorat a Mallorca, malgrat tenir un bon nombre de dibuixants i aficionats. El còmic emmarca enguany les jornades històriques anuals de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i també hi col·laboren la Direcció de Política Lingüística, la UIB i l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic.

Durant tres dies conferències, col·loquis, comunicacions i una exposició estaran obertes al públic per «donar un to variat i inèdit a aquest art», explicà Antoni Marimon, un dels coordinadors de les jornades. Ell ha estat sempre un gran aficionat al còmic i és per això que tingué la idea de dedicar-hi les jornades de l'IEB. A més, impartirà una ponència sobre el còmic durant el franquisme. Els seus protagonistes seran els emblemàtics Mortadelo y Filemón, el Capitán Trueno i, fins i tot, les nacionals Hazañas Bélicas, «l'única publicació en la història del còmic obertament pronazi».

Una altra de les ponències més esperades serà la de la historiadora mallorquina Francisca Lladó, que féu la tesi sobre el còmic de transició. Lladó explica que «el còmic de transició és molt interessant perquè va lligat a una importantíssima obertura cultural. Espanya anava molt endarrerida respecte Europa en aquesta qüestió i durant el 1975 i el 1985 les revistes i historietes que es produïren eren un veritable reflex de la societat». Els còmics que sorgiren durant aquesta època tenien una «fortíssima càrrega social» i una estètica «molt innovadora».

Tant la tècnica com la temàtica eren de qualitat i «el fet que hi hagués per primera vegada un còmic per adults de qualitat féu ressorgir l'art del còmic, que sempre s'ha considerat de segona fila». La irònica revista El Papus o Madriz, foren els màxims exponents d'un còmic adult que passà de moda a mitjans dels vuitanta però que «s'està recuperant». Les jornades s'obren al públic també per fer aportacions, que s'han d'entregar abans de l'1 de novembre, i així contribuir a la història del còmic del país.