Neix el psicòleg Binet (1857)

TW
0

Neix, tal dia com avui, a Niça, Alps Marítims, França, un dels pares de la psicologia, Alfred Binet. Curiosament, Binet va néixer italià, ja que Niça, en aquell moment, formava part del regne de Sardenya. Niça, però, fou cedida a França el 1860. Onze anys després anava a París per estudiar. Després dels estudis generals, passà a les facultats de medicina i lleis, però tanmateix, el 1880, s'interessava, de forma definitiva, per la psicologia i, especialment, per les tècniques de l'hipnotisme. El 1894 era nomenat director del laboratori psicològic de la Sorbona. Un dels seus camps d'investigació era poder determinar objectivament els nivells d'intel·ligència humana, és a dir, mesurar-la. Per tal d'aconseguir aquests objectius inventà alguns assaigs, com per exemple que els nins anomenassin objectes, seguissin instruccions, arranjassin objectes desordenats, copiassin dissenys i així successivament.

Aquestes primeres sèries de tests eren publicades el 1905, completades per altres el 1908. El valor de cada assaig era empíric i d'aquesta manera, si un assaig particular el passaven el setanta per cent dels nins de nou anys del sistema escolar francès, aleshores significava que aquell era el nivell d'intel·ligència normal d'una persona de nou anys. Aquelles proves foren adoptades en molts centres escolars d'arreu d'Europa i Amèrica. Seguint els principis de Binet, mestres i professors aplicaren el sistema amb resultats satisfactoris i el concepte intelligence quotient (coeficient d'intel·ligència) es va fer molt popular. Representava, al cap i a la fi, la relació que existeix entre l'edat mental i la cronologia. Així, si un nin de sis anys passa un test d'un de deu anys, el seu IQ, és 10/6 multiplicat per 100, és a dir, 167. Es considera terme mitjà un IQ de 100.

Binet moria a París el 18 d'octubre de 1911 però deixava un llegat important que encara avui és objecte de nombroses aplicacions.
El doctor Binet fou director de l'Institut de Psicologia fisiològica de la Sorbona i col·laborà, en la realizació dels models de test amb el psiquiatra Simon. Aquestes investigacions i resultats foren molt útils i, també, el punt de partida, per a la tasca del psicòleg nord-americà Lewis Madison Terman (1877-1956), que adaptà i revisà l'escala mètrica de la intel·ligència de Binet-Simon i estudià els superdotats. Les seves obres: La mesura de la intel·ligència i La intel·ligència i l'escola de nins són obres bàsiques per a l'estudi del tema. El terme test fou creat pel psicòleg McCatell el 1890 en el sentit de ser la informació que establia diferències entre els individus. Binet i Simon, com hem vist, en publicaven el primer, el 1905, que portava per títol Nous mètodes per al diagnòstic del nivell intel·lectual dels anormals.

I tot això s'esdevenia en un moment científic molt important, és a dir, quan la psicologia experimental se separava de la psicologia acadèmica.