La cantant i investigadora té una llarga experiència en l'estudi del folklore sefardita. | J.M.

TW
0

La música i el folklore sefardita seran els protagonistes del tercer dels concerts programats dins el cicle Música Sense Fronteres que organitza Sa Nostra, que se celebrarà avui vespre a partir de les 22.00 hores a l'auditori del seu centre cultural. La protagonista d'aquest recital no és altra que Julia León, investigadora i cantant que atresora dotze anys d'experiència en aquest tipus de música i que compta amb una llarga trajectòria com a recopiladora de folklore. En la seva trajectòria ha acumulat més de dues-centes cançons recollides, algunes de les quals són totalment inèdites. Julia León comentà durant la roda de premsa de presentació del concert que el tret més característic de la música sefardita és que «s'hi mesclen totes les cultures del mediterrani i a poc a poc ha anat enriquint-se amb la influència de cadascuna d'aquestes».

Des que el 1492 els Reis Catòlics obligaren els jueus presents a la península Ibèrica a abandonar el regne de Castella i Aragó, la majoria dels que es veren obligats a sortir s'assentaren al llarg dels vessants nord i sud del Mediterrani fins arribar als Balcans, Grècia, Turquia, el Marroc, la costa nord-africana i Orient Mitjà. Durant els últims 500 anys s'han anat mesclant les músiques de Sefarad (nom de la península Ibèrica en hebreu) amb les cultures de països con Síria, Turquia o el Marroc. «Aquesta suma de factors provoca que quan s'escolta una cançó sefardita, aquesta soni propera i a la vegada exòtica», comentà la cantant madrilenya, i afegí que «el més sorprenent és que després de 500 anys encara es conserven gairebé intactes les mateixes lletres cantades en un dialecte arcaic del castellà».

León destacà l'existència de dues corrents molt marcades dins la música sefardita: l'occidental i l'oriental. La primera és la més propera a la Península i rep una forta influènçia hispana. En canvi, la corrent oriental va perdre totalment el contacte amb la Península i va evolucionar fortament influenciada pels ritmes i melodies àrabs o orientals. Aquest fenomen provoca que «les diferents versions d'una mateixa cançó variïn molt segons la seva vesssant oriental o occidental. La lletra és la mateixa, però les melodies són completament distintes», comentà León, qui actuarà avui vespre acompanyada pels músics Íñigo Aguirre (guitarra i ud àrab), Amaya Gutiérrez (violí) i Andoni Zugasti (percussió).