Havia nascut a Hamburg el 1837 i fou alumne de Claude Bernard.
Amplià les investigacions del seu mestre entorn del suc pancreàtic
i n'aïllà un ferment, la tripsina, que exerceix una acció digestiva
sobre les proteïnes.
El 1876 demostrà el que significava ferment en el seu sentit més
estricte i suggerí que aquesta paraula només podia ser aplicada a
les substàncies que dintre de les cèl·lules vives efectuen
relacions químiques de cara a la vida. Així, les altres substàncies
que es podien aïllar del suc digestiu i que per tant realitzaven la
seva tasca fora de les cèl·lules, com la pepsina de Schwann o la
pròpia tripsina, no podien ser anomenats ferments. En lloc de tal
mot, les va dir: «enzims», que tanmateix prové de la paraula grega
que significa «en ferments», ja que hi ha una semblança però no una
identificació. Aquesta classificació fou adoptada, en general, pel
món de la ciència i la paraula enzim ja fou manejada amb normalitat
a qualsevol laboratori. Després de tota una vida entregada a la
fisiologia, Willy Kühne trobava la mort a la seva casa de
Heidelberg, tal dia com avui.
Enzim és, doncs, cadascun dels biocatalitzadors de natura
proteica que intervenen en el metabolisme. Teòricament, els enzims
no funcionen com elements de les reaccions que catalitzen, i per
tant, no són consumits en els processos, encara que alguns d'ells
es modifiquen i han de tornar a la seva situació normal. La seva
funció consisteix a rebaixar l'energia d'activació necessària per
tal que la reacció es pugui produir i d'aquesta manera se
n'augmenta la velocitat. En la seva catàlisi s'uneixen primerament
al substrat, donen lloc a la transformació i després se separen.
Tenen una naturalesa proteica, en general, existint enzims formats
per una proteïna, apoenzims, i un grup prostètic, coenzims; en
aquest cas la selecció del substrat és deguda a l'apoenzim, mentre
que el coenzim és responsable de la transformació. Acabem dient que
els enzims són indispensables per a la degradació de diversos
productes i la seva posterior utilització energètica o sintètica.
Tot plegat dóna lloc a l'Enzimologia, una branca de la bioquímica
que tracta de l'estudi dels enzims, les seves característiques,
funcionalismes, cinètica i aplicacions.
Willy Kühne va tenir unes solemnes exèquies amb assistència del
món universitari, deixebles i professors, que el consideraven un
home senzill, afable, de bon caràcter, un poc tímid i gens
orgullós, tot al contrari d'altres científics de via estreta,
envejosos i presumits, que poc han aportat en accions avaluables i
molt en paraules buides, que trobam sovint pel carrer i ens miren
per damunt de l'espatla. Ja els definí i criticà Ramón y Cajal i
nosaltres no ho farem millor.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.