Els guies conten les característiques dels patis. | J.TORRES.

TW
0

Un dels tresors que gelosament guarda el cor de Palma, i que a la vegada suposa una atractiva singularitat que contribueix a diferenciar-la de la resta de ciutats, són els seus patis. D'aquests espais arquitectònics, pertanyents normalment a cases senyorials, se'n comptabilitzen a Palma prop d'un centenar. La seva configuració actual és el resultat d'una evolució històrica que s'inicia a l'època romana, adquireix especial importància a partir del segle XIII, amb l'arribada del gòtic, i culmina en els segles XVII i XVIII, quan les principals cases de Palma són reformades o reedificades rebent influències renaixentistes i barroques.

Amb motiu de les Festes de Primavera del Corpus, i com ja féu l'any passat, l'Ajuntament organitza visites guiades pels carrers del centre antic de ciutat amb la finalitat que els ciutadans o qualsevol persona interessada pugui conèixer les principals característiques i petites pinzellades de l'evolució històrica dels diferents patis, que constitueixen sense dubte una part important de la memòria viva de la nostra ciutat i ens donen una idea de com fou l'ambient senyorial de Palma durant els segles XVI, XVII i XVIII.

Un total de 54 patis, molts dels quals romanen habitualment tancats al públic a causa de la seva privacitat, obriran les seves portes, de dilluns a divendres, fins al proper dia 15 perquè puguin ser visitats. Enguany a la llista s'hi han incorporat els patis de can Cera, de can Catlar del Llorer i el de l'edifici de l'escola de turisme. L'any passat completaren la ruta dels patis un total de 15.000 persones, entre les quals s'inclouen les que ho feren pel seu compte. Els organitzadors esperen que enguany s'assoleixin xifres similars o que fins i tot se superin.

Contràriament a allò que són ara, antigament els patis jugaren un paper important en la vida social en la vida social de la ciutat, quan eren llocs semipúblics que els veïns utilitzaven lliurement sense necessitat de demanar permís al seu propietari. En aquell temps aquests espais oferien aigua i ombra durant l'estiu, sostre en els dies de pluja i espai per a les tertúlies, jocs infantils i festejades, entre altres funcions.