William Waldren. | J. MOREY.

TW
0

Un congrés reunirà el mes de setembre a Mallorca científics dels cinc continents al voltant de La Prehistòria en les Illes del Món. Més de setanta especialistes de primera línia prendran part a aquesta convocatòria impulsada pel Museu Arqueològic de Deià i que esdevindrà entre els dies tretze i devuit. Científics com ara Alan Simmons, de la Universitat de Nevada; Atholl Anderson, de la Universitat australiana de Camberra; Jean-Denis Vigne, del Museu Nacional de París; o Marc van Strydonck, del Museu Nacional de Bèlgica; i Tim Bromage, del Hunter College de Nova York ja han confirmat la seva assistència. De Barcelona, entre d'altres, és esperada la ponència de Maria E. Sanahuja.

Des de l'organització del congrés, el doctor en arqueologia i prehistòria vinculat a la Universitat d'Oxford, William H. Waldren, explicà en una introducció la importància de l'anàlisi arqueològica de les illes d'arreu del món. «Els fòssils i les evidències de pasades condicions climatològiques de les illes suposen encara moltes lliçons per aprendre i una valuosa informació per ser aplicada. El present de les illes evidencia per sí mateix molts dels futurs canvis de les alteracions en medi ambient extensibles al món en general».

Diferents aspectes de la prehistòria d'illes com puguin ser Madagascar, Xipre, Sardenya, illes d'Oceania, Sicília, les Canàries i les Balears, entre moltes altres, seran posats sobre la taula per suscitar el debat. Tot i que les ponències seran de temàtica oberta segons l'especialitat del conferenciant, des de l'organització s'han traçat quatre directrius esencials. Aquestes són la situació mediambiental de les illes al període plistocè i l'impacte ecològic dels humans durant el paleolític, el periode mesolític i el neolític, respectivament.

El congrés s'obrirà amb una recepció al parc de Deià i amb assistència d'autoritats, el segon dia, s'iniciaran les ponències a l'Hotel la Residència de Deià que els dies setze i deset es traslladaran a la possessió de Miramar de Valldemossa. Durant aquestes dues jornades, entre altres continguts, el doctor José Sevilla, oferirà una ponència centrada en la percepció de la mediterrània segons Ramon Llull. El tercer dia, el centre cultural Costa Nord de valldemossa acollirà el dematí les darreres col·laboracions dels conferenciants i l'horabaixa hi ha prevista una visita als jaciments prehistòrics de Son Matge, Son Olesa i Son Ferrandell.