TW
0

Tal dia com avui, Toulouse-Lautrec cau d'una cadira i es trenca un maluc. Té catorze anys. Ja per a sempre es ressentirà d'aquesta lesió i passarà per malaltís, extrem que qualcú ha volgut veure en la seva pintura. Havia nascut l'horabaixa del vint-i-quatre de novembre del 1864, a Albi, al sud de França, i era fill d'Alfons, comte de Toulouse-Lautrec i d'Adela Tapié de Celeyran. Com sol esdevenir entre l'aristocràcia, en què els casos endogàmics són freqüents, els seus pares són cosins carnals i formen part de les dues famílies albigeses més importants. La tradició familiar d'Enric ens porta, per tant, a la problemàtica medieval, tan discutida i violenta, dels albigesos, aquella secta religiosa que es propagà, al segle XI, pel migdia de França, a la comarca d'Albí, dirigida per les famílies més notables i contra la qual ordenà el papa Inocenci III una croada el 1209. Els croats s'apoderaren de Beziers, de Carcassona i aconseguiren sobre els albigesos les victòries de Muret i de Tolosa. Aquesta guerra desastrosa acabà el 1229 amb el Tractat de París, durant la regència de Blanca de Castella i el mateix any que Jaume I conqueria Mallorca. Les crueldats de la repressió fou severament censurada per Santo Domingo de Guzmán, que aleshores estava predicant als valdensos de Provença. Sembla que més al sud dels Pirineus, a Lleó, es formà també un nucli d'albigesos, molt petit, és clar, el qual no arribaria a desenvolupar-se. Sigui com sigui, els Toulouse-Lautrec eren hereus de tot aquell dramàtic capítol.

Però tornem al personatge. Enric és un nin hermós, en els primers anys saludable, que practica tots els jocs i munta a cavall. Als nou anys ingressa en el Liceu Condorcet, de París, que porta el record d'aquell gran filòsof i matemàtic Antoni Nicolau de Condorcet (1743-1794) i dels seus successors. Aquest primer Condorcet, que fou president de la Legislativa, conten que s'enverinà, durant el Terror, per no haver de pujar al cadafal on l'esperava la guillotina. Com alguns clàssics de l'antigor grecorromana... Curiós! Però deixem de banda aquest altre parèntesi per constatar que als deu anys Toulouse-Lautrec ja és un gran dibuixant i porta el geni a dins.

Així doncs, Henri-Marie-Raymond de Toulouse-Lautrec, que trobaria la mort el 1901, és definit per un crític d'aquesta manera: «Encara que en els seus començaments adoptà la pinzellada impressionista de Degas, fou prinpalment un bon dibuixant que va saber tancar amb contorns lineals, a manera d'estampa japonesa, vibrants pinzellades de color. Amb la seva figura petita i deformada va freqüentar nombrosos cafès i bordells de Montmartre. Dins aquests ambients captà amb un accent moderat però de gran realisme psicològic la vida nocturna parisenca...».

Miquel Ferrà i Martorell