El jaciment es troba a poc més de 2 de quilòmetres de Montuïri.

TW
0

El proper divendres dia 1 de juny s'inaugura al molí d'en Fraret, Montuïri, el Museu Arqueològic Son Forners, un espai monogràfic compost íntegrament per les troballes que els darrers 26 anys s'han duit a terme al jaciment arqueòlogic del mateix nom. Cristina Rihuete, directora científica de l'espai, explica que «el museu recull les troballes fetes en un poblat plurifàsic, com és Son Forners, que abraça des de el 950 a.C. fins al segle VI de la nostra era. D'aquesta manera l'espai està estructurat entorn a un viatge a través del temps en què les diferents peces s'acompanyen de panells explicatius que donen a conèixer com era el món en cada època».

D'aquesta manera l'exposició es divideix en cinc unitats. La primera fa referència al marc geogràfic i cronològic dels assentaments humans a Son Forners i les ivestigacions arqueològiques que s'han duit a terme en ell. La segona està dedicada a la societat talaiòtica i a la vida quotidiana dels habitants d'aquest període, que abraça des del 950 al 450 a.C.

Posteriorment hi ha un espai dedicat a l'època postalaiòtica (l'època dels foners) i després una quarta secció dedicada a l'època clàssica. El recorregut finalitza a la darrera etapa de l'Imperi Romà, en què les troballes són menys, però Rihuete posa de manifest que «partint d'una àmfora amb inscripcions, utilitzada com a vehicle de propaganda religiosa podem determinar com era la seva vida». Rihuete posa especial èmfasi en el fet que «tot el que el visitant trobarà en aquest museu està contextualitzat en les excavacions d'aquest jaciment, però s'ha de tenir en compte que en arqueologia el treball d'un mes en l'excavació suposa un o dos anys de feina de laboratori».

La inauguració del museu coincidirà amb la presentació d'un CD-Rom i del volum castellà-català La prehistoria de las Islas Baleares y el yacimiento arqueológico de Son Forners, escrit pels comissaris científics del museu, Vicente Llull, Rafael Micó, Cristina Rihuete i Roberto Risch, «com una eina complementària al discurs del museu». Posteriorment s'editarà una versió en anglès i alemany. En l'edició llibre han col·laborat la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i la CAM.