TW
0

Els llibres d'història són plens d'extincions de nissagues. El drama és quan un n'esdevé testimoni. Ara tots els ciutadans de Palma poden ser els espectadors de la «tragèdia» dels Montserrat Frontera, els darrers estorers de Ca la Seu, la botiga més vella de Palma, oberta l'any 1510. Ara és propietat de quatre germans, tots quatre fadrins i sense descendència, de més de setanta anys. Són els darrers de la nissaga. Ca la Seu haurà de canviar forçosament de mans, deixarà de ser dels Montserrat.

El tinent de batle d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Rafel Vidal, presentà ahir en societat el llibre Cordes i Records a Sa Gerreria, d'Andreu Sabater, una obra que ha estat editada per part del Consorci del pla Mirall de Palma Centre i que recull la història i anècdotes d'una botiga que, ubicada en ple barri de la Gerreria, roman oberta al públic ininterrompudament des de fa 490 anys.

«Per tot arreu s'hi acaramullen mercaderies desconcertants "relata l'autor del llibre". Del sòtil en davallen cataractes d'objectes que mai no havies imaginat, s'estorben uns als altres com les plantes enfiladisses a una selva tropical. Suposes que hi ha parets perquè pels quatre costats hi pengen enfilalls de productes insospitats. Una columna de ferro del XIX suporta el sostre, i també exhibeix rotlos de corda, espardenyes de cànem, senalles de pita, capells de palla i un pai-pai, un culomm circular, una nansa i un sogall del 12, una senalla de joncs i tres o quatre estris més dels quals no en tinc idea del nom, fets amb vímet...».

Aquest és un dels paràgrafs inicials d'aquesta història que presenta la trajectòria de la botiga a través dels records dels quatre germans. Però a la vegada l'obra pretén ser una informació precisa sobre un ofici "el de l'artesà de l'espart i la fibra vegetal" que va ser essencial per al desenvolupament econòmic de l'Illa fins fa no gaire dècades. Però sense cap dubte, la millor contribució d'aquesta obra és el testimoni que reflecteix la història de la Gerreria, la barriada que canvia més la fesomia en la nostra ciutat i que amaga tots aquests racons farcits d'història, de tradició, fins i tot de llegenda.

L'adéu

Drames com els dels Montserrat s'han repetit moltes de vegades a Palma. Les botigues familiars es van abandonant i barriades com la Gerreria han hagut de menester plans especials de rehabilitació integral de tan malament com estaven. El canvi de vida patit per la societat balear des dels anys seixanta ha fet que avui en dia paguem animalades per olles de fang que un temps eren presents a totes les cuines de les cases, o que trobar un cordador sigui una odissea heroica. La Mallorca tradicional s'està morint, s'està deixant perdre i només ens quedaran records com aquest llibre i els relats dels padrins. Fan falta moltes de solucions per evitar l'adéu.