TW
0

Els ritmes africans i la cultura de l'illa de Madagascar arriben a la Fundació la Caixa, on el grup Senge oferirà un concert a partir de les 20.00 hores, inclòs en el cicle de Músiques del Món. Senge és l'abreviació de Sengemana, el nom del seu fundador. Actualment només dos membres, Jean Ramanambitana i Ivon Mamisolofo Rakotonanahari, integren aquest grup, que fonamenta la seva música en una lleugera instrumentació a base de percussions i la guitarra tradicional del seu país, el kabosy. Senge també significa orgull, perquè aquest grup se sent orgullós de les seves arrels i d'haver nascut a Androy, una regió situada a l'extrem sud de Madagascar, el poble de la qual ha estat durant molt temps incomprès i menyspreat, sobretot pels occidentals.

Tot i ser coneguda com la regió de la fam, de la sed i dels sofriments, a causa de la greu sequera que pateix el país i de l'elevat índex d'analfabetisme de la seva població, el grup Senge sempre ha volgut reivindicar la seva pertinença a aquesta regió, valorar el seu patrimoni cultural i erigir-se en els seus portaveus per desmentir la deteriorada imatge que té el poble Androy, tractats sovint de mentiders i de persones cruels i agressives.

El duo basa la seva inspiració i la seva música en el beko, un estil de polifonies sacres vocals interpretat particularment en el moment de la cerimònia fúnebre i originalment sense acompanyament musical, i que el grup ha modificat lleugerament per tal d'adaptar-lo al ball. El cantant de beko, igual que el griot africà, ret homenatge i celebra la memòria de les persones mortes i canta en els grans actes familiars. Jean i Ivon també són metges, per aquest motiu la gran majoria de vegades es decanten per una variant del beko anomenada sabo, que es canta habitualment per capturar els mals esperits d'un malalt posseït.