TW
0

Recordau aquelles fotografies en relleu que es deien view-master i que fabricava o editava una companyia de Nova York, la GAF Corporation? Va treure al mercat aquells aparatets i totes aquelles col·leccions de contes de fades, aventures, fauna i flora, actualitats i països de tot el món. Encara no ensumava ningú la futura existència del vídeo, el cinema casolà solia ser de films súper-8, amb tota la seva llarga preparació i entrebancs, i la majoria de televisors eren en blanc i negre. El view-master, doncs, amb aquell visor de doble ull sobre el qual rodava un disquet de diapositives era, ni més ni manco, que un confortable cinema de butxaca al gust dels infants. Deia un eslògan d'aquell any de 1960 que «les fotos view-master sumen el realisme del relleu a l'encís del color i són, per tant, fotos vives...» Cada tema tenia vint-i-una fotografies i un guió, passa a passa, per seguir la història.

Record que en ocasió d'estar preparant la meva novel·la Memòries secretes de Cristòfor Colom vaig anar reunint una llarga bibliografia sobre el Descobridor, des de Madariaga a Wiesenthal i Descolà, amb tota mena de biografies, quaderns, documents cartogràfics, facsímils de l'època, el cançoner de la colombina etc. i petits objectes, com una reproducció en metall del monument barceloní a Colom o de la caravel·la Santa Maria, tot això passant per aquell view-master nord-americà ben suggerent: Columbus, en què el guionista ens explica breument com va ser la darrera aventura transoceànica d'aquell enigmàtic personatge: «La crida dels mars llunyans era més forta que l'edat i la malaltia. Aquell mes de maig un petit estol de quatre caravel·les surt de Cadis, sota el comandament del mateix Colom i arriba a les petites Antilles. En el decurs d'una tempesta, l'enemic de l'almirall, Bobadilla, que es dirigia de retorn a Espanya, és engolit per les ones. L'estol va cap a l'oest, toca Hondures, on els habitants li semblen d'una raça diferent de la dels insulars. L'almirall segueix la costa vers el sud i llança l'àncora en una cala ben abrigada que anomena Puerto Bello. Creu trobar-se a la costa asiàtica i no sospita que un viatge per terra d'algunes desenes de milles el podria conduir al litoral de l'oceà Pacífic, la mar immensa que es troba entre ells i el llunyà Catai. Segueix Colom el seu viatge de descobriment i a Jamaica ha de patir una violenta tempesta. Finalment, després d'haver triomfat sobre innombrables perills, es fa a la vela cap a Espanya i ancora a Sanlúcar de Barrameda el 7 de novembre de 1504. Ja no tornarà mai més a la mar».

Llavors, els esdeveniments desfavorables es precipiten. Mor la reina Isabel, que el protegia, s'organitzen els seus enemics i ja breument malalt, trobant-se a Valladolid per tal de reclamar els seus drets al rei, és visitat per la mort. Rodejat dels seus fidels, deixa aquest món el 20 de maig de 1506. Si sou devots de la gran aventura colombina us recomanaré el meu itinerari, que com és natural vaig haver de fer en diferents etapes: la casa de Valladolid on morí, avui, museu. La catedral de Sevilla, on hi ha la seva tomba monumental. El monestir de la Ràbida, a Huelva. El port de Palos i de Sanlúcar de Barrameda...

Miquel Ferrà i Martorell