TW
0

El procurador general nord-americà, Charles J. Bonaparte, es fa ressò dels desitjos del president Roosevelt i en el Congrés diu que és absolutament necessari crear un organisme investigador dependent del Departament de Justícia. Tanmateix la proposta no és immediatament acceptada i així, passat un any, el mateix procurador podia dictar una ordre en virtut de la qual es creava una agència d'investigació dins el Departament al seu càrrec i que només havia de donar-li comptes a ell. Així naixia la famosa FBI, primer amb el suport del president Roosevelt i després de William Howard Taft, sempre sota el comandament de Bonaparte. En aquesta primera etapa de la seva existència, el Servei tenia jurisdicció sobre tots els delictes que anaven directament contra les lleis antitrust i també l'estatut de neutralitat, la tracta de blanques, les fallides fraudulentes, les impostures i la localització de fugitius.

Passats dos anys el Congrés aprovava la llei Mann i segons aquesta es prohibia el trasllat o comerç interestatal o internacional de dones i al·lotes amb finalitats immorals que les portaven a la prostitució. Aquesta llei va servir per donar al Govern federal una jurisdicció més àmplia sobre aquell comerç sexual i permetia a l'FBI d'ampliar el seu camp d'acció. Tot plegat esdevenia un organisme supraestatal i d'àmbit nacional en la seva lluita contra el crim organitzat.

Des de llavors, la història de l'FBI és tot un seguit d'episodis que han generat expectació i llegenda dins el poble nord-americà i així els traficants de dones Eva i Alphonse Dufour, els espies del Kaiser Von Bernstorff i Werner Horn, el cap del Ku-Klux-Klan doctor McKoin, l'assassí del fill del famós aviador Lindberg, Bruno Richard Hauptmann, els gàngsters Dillinger i Baby-Face, les xarxes d'espionatge soviètic, nazi i japonès en els Estats Units els anys 30 i 40... són casos en què l'FBI hi tingué un marcat protagonisme. A més de la polèmica figura del cap i mestre de l'agència Edgar Hoover, els homes destacats en les nombroses missions formen una nòmina interminable. No hi han mancat «històrics» màrtirs, víctimes dels sindicats d'assassins: Edward B. Shanahan, Cowley, Hollis... Actualment els homes de l'FBI es formen a la seva acadèmia de Quantico, en la qual reben ensinistrament en tota casta d'armes i ensenyament sobre els mètodes d'autodefensa, arts marcials de tota mena i tècniques de tot tipus contra la delinqüència. Els seus laboratoris informatitzats es consideren els millors del món. La fantasia dels novel·listes i els guionistes cinematògràfics han cobert de llegenda uns funcionaris amb una llarguíssima llista de serveis.