TW
0

L'acadèmic solleric i meteoròleg Miquel Ballester ofereix passat demà, dijous, una conferència sobre el canvi climàtic centrada en la Física del clima a escala planetari i L'acció política internacional a La Unión/sa Botigueta de Sóller. Ballester avançà que parlarà d'aspectes com ara les oscil·lacions extremes de les variables meteorològiques i del darrer informe de la comissió mundial pel canvi climàtic emès el gener passat. Sobre el primer aspecte, l'acadèmic emèrit esmentà que les oscil·lacions extremes «són particularitats inherents al propi clima. Per exemple, sabem que hi ha estiuets intercalats en les estacions fredes que fan pensar que no són normals quan vertaderament ho són perquè es repeteixen».

La condició d'antic professor de l'Organització Meteorològica Mundial i d'exdirector de l'antic institut de Meteorologia permet Ballester mantenir contacte amb autoritats mundials en matèria climàtica. D'acord amb aquestes relacions i amb l'estudi de la comissió del canvi del clima, el solleric explicà que «per comprendre la complexitat del problema del canvi climàtic s'ha de partir del fet que el clima no és un fenomen aïllat... en ell hi influeixen molts factors... El miracle seria que no hi hagués mai canvis climàtics; sempre n'hi ha hagut. La dificultat rau a discernir quin és el comportament antropogènic dins el canvi que tractam d'esbrinar».

A hores d'ara, segons el científic, «tothom està informat» sobre l'efecte hivernacle. «Tenim dades i càlculs en unitats energètiques, però la termodinàmica no permet reduir en equacions vàlides la relació calor/temperatura conseqüència d'aquest efecte. Per això s'ha de recórrer a la simulació de fenòmens observats per construir models matemàtics d'aproximació». Respecte de la polèmica suscitada pel president nord-americà George Bush en assegurar que no destinarà ni un dòlar al compliment del Protocol de Kyoto sobre la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, Miquel Ballester assegurà que «les paraules de Bush han arribat fora de tot context».

«La realitat és que el protocol de Kyoto signat l'any 1997 responia a una necessitat d'establir un instrument jurídic vinculant per limitar l'emissió d'aquests gasos d'efecte hivernacle. Però la conferència de Parts del més de novembre de l'any passat ajornà per enguany la ratificació del Protocol que, en tot cas, no entrarà en vigor fins l'any que ve. Així, no es pot negar que la decissió del president dels Estats Units està justificada», explicà. Així i tot, el científic solleric assegura que la seva posició està integrada al costat de la ciència que seriosament crida l'atenció i adverteix sobre possibles conseqüències d'una frívola explotació.