El congrés abraçarà diferents aspectes de la figura d'Alcover.

TW
0

La Universitat de les Illes Balears, i en concret el seu Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, organitza, amb motiu del primer centenari de la Lletra de Convit, el Congrés Internacional Antoni Maria Alcover, que tindrà lloc del dies 17 a 21 del proper mes de desembre. Si bé la llista dels conferenciants que han estat convidats a participar ja està tancada encara existeix la possibilitat, per a aquells que ho desitgin, de participar en aquest congrés a través de ponències o comunicacions, la proposta de les quals s'ha de fer arribar al comitè organitzador format per Josep Antoni Grimalt, Jaume Giscafré, Joan Mas i Joan Antoni Mesquida, abans del 30 de maig. Aquest comitè seleccionarà aquelles propostes que consideri més apropiades per participar en el congrés.

Joan Mas, cap del departament de Filologia Catalana i vicepresident del comitè organitzador posà de manifest que «la nostra intenció és abraçar la figura d'Alcover en tots els seus aspectes, des de la part biogràfica fins a l'Alcover lingüista, filòleg, folklorista o literat. Aquesta darrera és una vessant que no es té prou en compte, però no hem d'oblidar que a les Rondalles, per exemple, hi ha una part molt important de creació literària». D'aquesta manera les comunicacions a presentar tractaran sobre Antoni Maria Alcover i la seva època, Antoni Maria Alcover i la lingüística del seu temps, i L'obra literària i folklòrica d'Antoni Maria Alcover.

Pel que fa a les ponències que ja han estat confirmades i que seran pronunciades per reconeguts epecialistes alcoverians, Mas fa referència a les ponències inaugural i de clausura, que aniran a càrrec de Joan Veny que a la jornada inaugural tractarà sobre Mossèn Alcover i la dialectologia i clourà el congrés Joan Massot, amb una xerrada sobre la figura de Mossèn Alcover, historiador. Alguns altres dels conferenciants que assistiran a aquest congrés són Germà Colon, de la Universitat de Basilea, que parlarà sobre aspectes lèxics del Diccionari, Josep Maria Pujol de la universitat de Tarragona, que es centrarà en la rondallística i Joan Julià de la Universitat de Lleida o Joan Miralles de la Universitat de les Illes Balears que tractaran diferents temes relacionats amb aquest il·lustre personatge.

Mas posa de manifest que pel que fa a la participació en termes d'entitats «aquest és un tema que no està encara definit, a banda del nostre departament sabem que comptam amb la col·laboració del Centre d'Estudis Teològics de Mallorca (CETEM), que estan molt interessats en la vessant biogràfica d'Alcover». D'altra banda el congrés comptarà també amb la participació del Consell Insular de Mallorca, la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i l'Obra Social i Cultural de Sa Nostra, si bé des de l'organització no es descarta la possibilitat que hi puguin participar altres institucions i organismes.