L'austríaca resideix a Espanya des de fa 30 anys. | T. AYUGA.

TW
0

Eva Lootz, escultora, creadora d'instal·lacions i artista plàstica, participà ahir a Sa Nostra al seminari sobre teoria de l'art Espai, imatges i texts a l'art actual, amb la conferència Like tea bags (Com bosses de te). El títol de la xerrada fa referència a un refrany anglès que posa en evidència que «les dones són com bosses de te, tu no saps com de fortes són fins que no els poses en aigua calenta, i això també val en el món de l'art».

«El fet de saber quin és el model d'identitat que les dones cercam és un fet que en certa manera ens condiciona, si bé jo no crec que en art el gènere sigui un factor determinant», explica Lootz, «i més enllà d'això crec que avui ni tan sols es pot parlar de gèneres artístics, ja que les limitacions entre les diferents manifestacions de l'art són molt subtils i ja fa temps que han estat transgredides».

Lootz afirma que «ens trobam en un procés cultural en el qual certs corrents, sobretot els postomoderns, postulen la identitat femenina com a paradigma de la identitat postmoderna». En aquest sentit Lootz, que establí una sèrie de connexions entre patologies típicament femenines i com es manifesten aquestes en l'art, considera que «els discursos feministes, han tengut la seva influència en el món de la creació artística» i afegeix que «la sexualitat, la presència del cos i l'erotisme són un tret distintiu femení dins l'art actual».

L'artista, que a hores d'ara prepara una nova exposició per al Palacio de Cristal de Madrid la propera tardor, opina que «és evident que les noves tecnologies suposen un canvi i, com tots els canvis, afecten també l'art, els que no es pot dir encara és en quina direcció l'afecten». En aquest sentit manifesta que «depèn de l'habilitat de cada artista el fet que aquests canvis sumin o restin a la seva creació».