TW
0

Dennis Tito tenia 17 anys quan veiè per televisió el primer satèl·lit soviètic, amb 24 anys entrà d'enginyer a la NASA, als 39 era milionari i als 60 diu que «sols es viu una vegada» i per això se n'ha anat deu dies de viatge a l'espai exterior. «Això no són unes vacances, és la realització del somni de tota una vida, volar a l'espai», declarà a la cadena CNN hores abans de sortir del cosmòdrom centreasiàtic de Baikonur en direcció a l'Estació Espacial Internacional (EEI). Per complir el seu somni d'adolescent, que segons digué no és el d'«un ric a la recerca d'emocions», aquest descendent d'emigrants italians ha pagat una xifra superior al 3.600 milions de pessetes.

Amb 1'64 metres d'alçada, 63 quilos de pes, una de les millors mansions de Los Angeles i una fortuna estimada en uns quaranta mil milions de pessetes, Dennis Tito assegura que ni «estic boig» ni «l'èxit se m'ha pujat al cap». Més que astronauta o turista prefereix considerar-se simplement un «viatger espacial», el pioner d'un futur en el qual «d'aquí milers d'anys o potser menys hi haurà colons de la Terra a Mart».

Fill d'un impresor i una costurera, Dennis Tito s'enlluernà pel cosmos amb l'Sputnik el 1957 i a l'any següent es matriculà en la universitat en enginyeria espacial. Començà a dissenyar trajectes de vehicles no tripulats a Venus i Mart, però aviat ho deixà per lluitar per fer-se milionari. Poc temps després fundà una empresa d'inversions i fons de pensions que avui dia li permet tenir una casa amb tantes habitacions que mai no les ha pogut contar.

També li ha permès experimentar la sensació de volar a quasi 3.000 quilòmetres per hora i veure la curvatura de la Terra a 27.000 metres d'altura. «He estat en aquest planeta seixanta anys i ara vull sortir un poc», manifestà eufemísticament sobre la seva obsesió per experimentar la sensació de «fer la volta a la Terra cada noranta minuts» i fer fotografies des de l'espai exterior.