García Cortés aposta per la relativització. | TERESA AYUGA.

TW
0

José María García Cortés, director de l'Espai d'Art Contemporani de Castelló no creu en «l'atemporalitat de l'art, la universalitat dels valors artístics és un gran engany, s'han de situar en un determinat context, a més, no hi ha una sola forma de veure i entendre les coses», així ho posà de manifest en el transcurs de la conferència que oferí al Centre de Cultura de Sa Nostra, Des de la perifèria. Reflexions entorn al fet expositiu en el seminari Espais, imatges i textos a l'art actual.

Per al director del centre expositiu de Castelló i professor de Belles Arts de la Universitat de València «s'ha de partir de la relativitat com a valor fonamental, tot en aquesta vida és relatiu i té múltiples possibilitats, aquest és un concepte al qual les arts plàstiques han aportat molt». En aquest sentit posa de manifest que «el concepte de perifèria, ímplicit ja en el fet geogràfic de la ciutat de Castelló, posa de relleu aquestes diferents visions d'una mateixa obra, ja que la perifèria és un lloc des del qual es té una altra perspectiva de les coses i aporta valors que des del centre no es tenen».

Pel que fa a la qüestió de l'art contemporani García fa referència al fet que «a l'hora de veure art contemporani fa falta un esforç per comprendre'l, s'ha de deixar de banda la peresa mental i obrir l'enteniment a les possibilitats que presenta». García, però critica que en «l'art contemporani hi ha també una sèrie de deficiències que provoquen una manca d'acostament del públi, perquè tal vegada ha pecat d'elitista, gremial i estanc».