TW
0

Al mateix temps que Egipte floria a la riba del Nil, 5.000 anys enrere, una cultura quasi complexa començava a despuntar al Perú, on els arqueòlegs han trobat les restes de la civilització més antiga d'Amèrica. Caral, les restes del qual estan a uns 200 quilòmetres al nord de Lima, era una metròpoli de gran poder fa 4.600 anys, quasi un mil·lenni abans que qualsevol altra ciutat coneguda, segons les proves de radiocarboni.

«Coneixíem Caral des de fa quasi cent anys, però l'absència de ceràmica i altres dades que ens faltaven no ens havien permès saber l'antiguitat d'aquest lloc», explicà Jonathan Haas, qui ha dirigit la investigació. Haas, antropòleg del Field Museum de Chicago, a Estat Units, donara a conèixer els seus descobriments en un article que publicarà la prestigiosa revista Science i en el qual han participat altres arqueòlegs de la Universitat Nacional Major de San Marcos a Lima i de la Universitat d'Illinois (EUA).

Plataformes de pedra de més de 700 metres, murades de fins a vint metres d'elevació i piràmides de més de 150 metres de planta indiquen que Caral «era un immens complex en una de les civilitzacions més antigues d'Amèrica», diu Haas. Les proves de radiocarboni demostren que les bosses per transportar material en la construcció de la ciutat daten de 2.627 anys abans de Crist.