TW
0

La Setmana Santa s'ha convertit en un autèntic calvari per a la junta rectora de l'Associació de Confraries de Palma de Mallorca, que ha començat amb «agonia» una pelegrinació que promet ser més llarga que la del camí de Santiago. Sis dimissions, la del president i de cinc membres de la junta (integrada per nou persones), són el saldo que han deixat aquests set dies de passió amb un rerefons d'intolerància lingüística i d'acusacions de manipulació política. El dimissionari president, Tomàs Darder, ho conta així: «Fa tres anys la junta estava dominada per un partit polític que fins i tot demanava el vot a l'associació. Quan en vaig assumir el càrrec em vaig trobar una dictadura i només vaig acceptar ser-ne president amb la condició que s'oblidassin les idees polítiques en el si de la institució per poder democratitzar-ne la gestió». Sembla que això no ha pogut ser.

Després de mesos de tensions internes, l'edició del programa de les processons ha estat el clau que ha ressuscitat la crisi. El Divendres Sant fou l'espira que va encendre el ciri. El president de la Reial Agrupació de Penitents del Sant Crist de l'Agonia, Ricardo Pomar, inicià una campanya de recollida de signatures per mostrar el desacord amb el pagament del programa, ja que «estava fet només en català, ple de faltes d'ortografia i d'impressió, i costava una animalada». El cost supera el milió de pessetes i se n'han editat 10.000 exemplars. Un total de 22 de les 31 confraries que integren l'associació donaren suport a la iniciativa i, segons Pomar, posaren la seva firma. Tomàs Darder justificava que «a part de les meves idees, que les tenc molt clares, pens que teníem l'obligació de fer el programa en català. Hem de desterrar aquesta beneitura de castellà-català perquè nosaltres parlam en mallorquí. A més, el programa estava subvencionat pel Consell, l'Ajuntament i el Govern».

Una justificació que no convenç Pomar, qui replicà que «no hauria costat molt més redactar-lo bilingüe, que és com sempre s'ha fet i el que tothom demanava. A més, s'ha de tenir en compte que hi ha molts de forasters que integren les confraries i tenen el seu dret a poder llegir el programa en castellà». Els membres de la junta directiva presentaren la dimissió perquè no estan d'acord amb la gestió de Darder. Aquest es va mostrar força decebut. «Nosaltres no som més que una associació i no hem de ficar-nos en política. Una de les altres coses de què m'acusen és d'atracar l'associació a l'església, d'haver-me venut al bisbe; això no és cert i sobretot hem de pensar que nosaltres ens regim pel dret canònic, no civil».

El proper dilluns es durà a terme una junta extraordinària en la qual es decidirà data per convocar noves eleccions. A l'assemblea Darder presentarà la seva dimissió oficial. «A partir d'ara em dedicaré a la meva confraria. Fins ara desenvolupava el meu càrrec de president amb moltes ganes i il·lusió, però ara estic molt desencisat». Juntament amb Pomar, pel que ha pogut saber aquest diari, l'altra col·lectiu que ha liderat la polèmica és la Venerable Confraria de Penitents de Santiago, presidida per Antoni Ensenyat. Aquest no volgué aprofundir en la crítica situació i esmentà que «tot això són coses internes de l'associació. La situació ha sortit de mare, però al darrere només hi ha dois». Així les coses, sembla que el 2001 ha deixat una penitència políticament incorrecta. Esperem que l'any que ve els confits siguin més dolços.