El sepeli de Pere d'Alcàntara Penya (1906)

TW
0

Acompanyat per una multitud d'amics i coneguts, se celebra l'enterrament, amb les cerimònies habituals, d'un home excepcional, popular entre els populars, mestre de la cultura local, Pere d'Alcàntara Penya i Nicolau, que havia nascut a Ciutat de Mallorca el 1823. «Son pare fou un de tants armadors i capitans de la carrera d'Amèrica "explicava el periodista i escriptor Miquel dels Sants Oliver" en aquell temps en què el port de Mallorca sumava un barcarès de més de cent naus d'altura». Contava Josep Maria Llompart que la biografia de Pere d'Alcàntara Penya apareix constel·lada de saboroses anècdotes.

En la seva joventut d'estudiant, mancat de recursos, hagué de fer a peu el viatge de Barcelona a Madrid; i, en la maduresa assossegada, va instal·lar en el colomer de casa seva un improvisat observatori astronòmic on alternava la presa de dades amb la contemplació del vol dels coloms. Havia estudiat Dret, Matemàtiques i Música, però es va dedicar a mil i una coses.

Sí, com un home orquestra va fer de tot. Plànols de forficacions, pintures i escultures, dibuixos a balquena, poemes, articles i assajos de qualsevol tema, arquitectura, gastronomia... i algunes peces teatrals molt celebrades en el seu moment. El professor i escriptor Joan Mas i Vives, en un estudi indispensable per a conèixer el desenvolupament del teatre a Mallorca, escrivia que l'activitat teatral de Pere d'Alcàntara Penya volia estabilitzar a l'illa un teatre popular en llengua catalana i «hauria pogut jugar, salvant totes les distàncies, un paper semblant al de Frederic Soler al Principat. Però sens dubte l'estructura de l'organització teatral a Mallorca no ho permeté, i contra això no tingué prou forces per lluitar». I mossèn Antoni Pons, historiador, de nissaga sollerica, mai prou valorat en el lloc dels seus familiars, escrivia que Penya pertany a un grup d'escriptors que creien en la possibilitat d'un teatre autòcton que per dissort no prosperà.

Tanmateix, actualment, és ben interessant de llegir algunes de les seves obres escèniques com El cordó de la vila, Un criat nou o La pesta groga, episodis que ens mostren aquella Mallorca de la segona meitat del segle XIX amb tota mena d'acudits, ocurrències i trets de costumari. Llegim, per exemple, d'un diàleg en vers, els següents mots, que l'autor situa en un dia del mes d'octubre del 1870: «La fi del món se'n ve de cert i segur./ Mai he vist tantes coses com veig el dia d'avui. Espanya ben espanyada, sense un rei que faça llum dins aquesta fosca negra que tants de partits ha duit./ Diuen que els correus no passen, que Barcelona és port brut./ Per tot pesta i fam i guerra. Quin desgavell més jafut! Ja no hi ha cap pany qui servi dins el segle de les llums./ Conten que per França volen baixos els tords. Juga brut lo del prussià que los tira bombes i bales per l'ús./ Terratremol cada dia; l'hivern que se'n ve damunt./ I aquesta claror vermella que a la tramuntana surt cada vespre?/ És mala senya: vol dir que el Papa ja és fuit de Roma...».