TW
0

El temps de Pascua també és temps de cuina tradicional. Les panades, de carn o bé de peix o verdures; els robiols i els crespells són els protagonistes indiscutibles que any rera any es posen avui damunt la taula així com un bon frit per celebrar el dia de pasqua. Ahir, molts de forns de tots els racons de l'Illa s'encengueren ben prest. Més prest encara s'aixecaren tots aquelles o aquells que volien tenir solucionat el dinar abans de sortir a fer una passejada aprofitant el bon temps.

Segons les preferències, les panades es fan dolces o salades. Aquestes es fan de carn de xot o de porc o coni amb pessols i alguns hi posen carxofes, altres cebes o xampinyons. A part dels grans més feiners també els més petits de cada casa es ficaren entre pots, farines i protagonitzaren algun que altre petit incident d'aquells que embruten un poc més d'allò que és normal.

Fins i tot els escolars han apres aquesta setmana l'art de fer panades. Així al col·legi de Ses Monges de Porreres, els petitons ajudats per l'experiència dels grans s'hi abocaren de ple i orgullosos mostraren el que havien preparat. La part més «ingrata» és la d'esperar que es coguin totes les peces. Però no hi ha res més desitjat que menjar-se una panada just sortida del forn. Això si s'ha d'anar amb compte que no facin mal.

Les festes de pasqua no es donen per acabades fins haver passat les pancaritats que és quan es mengen les darreres panades. Dilluns i dimarts és hora d'agafar els utensilis (taules, cadires, fogonets, etc.) i partir d'excursió. Els pobles de la part forana, com Muro, Pollença, Selva, Caimari i Mancor, surtiran demà per menjar en companyia d'amics i familiars. A part de les tradicional panades s'afeguiran a la dieta les enormes paelles.