El temps de Pascua també és temps de cuina tradicional. Les
panades, de carn o bé de peix o verdures; els robiols i els
crespells són els protagonistes indiscutibles que any rera any es
posen avui damunt la taula així com un bon frit per celebrar el dia
de pasqua. Ahir, molts de forns de tots els racons de l'Illa
s'encengueren ben prest. Més prest encara s'aixecaren tots aquelles
o aquells que volien tenir solucionat el dinar abans de sortir a
fer una passejada aprofitant el bon temps.
Segons les preferències, les panades es fan dolces o salades.
Aquestes es fan de carn de xot o de porc o coni amb pessols i
alguns hi posen carxofes, altres cebes o xampinyons. A part dels
grans més feiners també els més petits de cada casa es ficaren
entre pots, farines i protagonitzaren algun que altre petit
incident d'aquells que embruten un poc més d'allò que és
normal.
Fins i tot els escolars han apres aquesta setmana l'art de fer
panades. Així al col·legi de Ses Monges de Porreres, els petitons
ajudats per l'experiència dels grans s'hi abocaren de ple i
orgullosos mostraren el que havien preparat. La part més «ingrata»
és la d'esperar que es coguin totes les peces. Però no hi ha res
més desitjat que menjar-se una panada just sortida del forn. Això
si s'ha d'anar amb compte que no facin mal.
Les festes de pasqua no es donen per acabades fins haver passat
les pancaritats que és quan es mengen les darreres panades. Dilluns
i dimarts és hora d'agafar els utensilis (taules, cadires,
fogonets, etc.) i partir d'excursió. Els pobles de la part forana,
com Muro, Pollença, Selva, Caimari i Mancor, surtiran demà per
menjar en companyia d'amics i familiars. A part de les tradicional
panades s'afeguiran a la dieta les enormes paelles.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.