Un estudi mostra que la Moreneta de Montserrat en el seu origen era blanca

La imatge de la verge es va anar deteriorant i fou pintada de negre en el segle XIX

TW
0

L'escultura romànica de la Verge de Montserrat era originàriament blanca, s'enfosqui amb el temps i fou pintada de negre entre els segles XVIII i XIX, segons una informació publicada per El periódico sobre un estudi radiològic realitzat per conèixer diferents detalls d'aquesta talla del segle XII venerada per multitud de catalans. La imatge ha estat analitzada per especialistes del Servei de Restauració de Béns Mobles de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, que ha sotmès la talla a un minuciós examen per encàrrec del monestir benedictí.

Les primeres estimacions dels experts apunten que, després d'un progressiu enfosquiment sobre el qual existeixen diverses hipòtesis, es decidí, probablement a principis del XIX, donar-li una capa de pintura perquè els efectes de l'erosió deixaven entreveure el color primitiu del rostre, que no era sinó el de la fusta clara. Així doncs, van acabar pintant de negre la Verge amb la intenció que els fidels continuessin identificant-la.

Tot i la informació publicada, el monjo de Montserrat Roger Padullers assenyalà ahir que fins que no passin uns deu dies «no es podrà dir res sobre el resultat de l'estudi i que qualsevol conclusió realitzada abans serà precipitada». Amb aquest estudi es volen definir amb exactitud les característiques físiques de la imatge, així com les seves mesures exactes, les parts que la composen i el desgastament i els danys que ha patit durant el pas dels anys, segons manifestà l'abadia de Montserrat el 9 de febrer, quan es va fer públic l'estudi.

L'operació va ser realitzada amb gran secretisme i també pretén estudiar i fixar l'edat de la talla. La investigació s'ha limitat a la imatge de la mare de Déu, ja que el nen Jesús que té sobre els genolls és una còpia de l'original, encarregada en el primer terç del segle XIX, època en què també es van refer les mans de la Verge.