TW
0

«El pol Nord podria quedar sense gel a mitjan segle XXI, fet que passaria per primera vegada des de fa més de 50 milions d'anys», si continuen les tendències mediambientals actuals, indicà el director executiu del Worldwatch Institute, Christopher Flavin, que presenta avui a Palma l'edició en català de l'informe sobre L'estat del món 2001.

Segons l'informe, la capa de gel de l'oceà Àrtic ha patit ja una reducció del 42 per cent de la seva superfície total. Flavin va destacar ahir a Barcelona altres «mostres de la degradació mediambiental» del planeta que recull l'esmentat estudi, com per exemple el fet que «el 27 per cent dels esculls de coral de l'Equador han mort i que una proporció important de la resta estan malalts», com també la desaparició de diferents espècies d'amfibis.

Segons l'expert, tant el gel com el coral o els amfibis són éssers «molt vulnerables als canvis de temperatura». Així, aquestes dades, entre altres, són «indicis del canvi climàtic i demostren que el sistema ecològic del planeta es troba en perill». El director del Worldwatch Institute va alertar de la «cruïlla perillosa» en la qual es troba actualment el planeta, a causa del «retrocés que registren els processos i acords en matèria mediambiental iniciats fa deu anys».

Flavin va fer referència en concret al protocol de Kyoto, que «porta tres anys de retard en la seva aplicació» i que «l'Administració Bush s'ha negat a ratificar». Flavin va assenyalar que si no s'aproven les mesures per a l'aplicació immediata de l'acord, «l'existència del protocol mateix es veurà amenaçada». Aquest considerà que el moment exigeix prendre una decisió.