La confraria del Coll d'en Rabassa, Nostra Sra. del Carmen. | P.B/A.E.

TW
0

El primer dia gran de la Setmana Santa, el Diumenge de Rams, es va celebrar ahir a totes les parròquies de Mallorca amb la tradicional benedicció de palmes i de rams d'olivera. A les 10 hores del matí el pati del palau episcopal es va omplir de fidels. El bisbe de Mallorca, Teodor Úbeda, que va estar acompanyat pel bisbe auxiliar de Padrebon (Alemanya) i per membres del Capítol, varen llegir les monicions en mallorquí, castellà, italià, anglès, francès i alemany.

Després es varen beneir les palmes i es va iniciar la processó cap a la Seu, on esperava congregada una gran multitud de gent, sobretot estrangers, com també gent major que passa les seves vacances a l'Illa. Alguns aprofitaven per viure la celebració, mentre que altres fotografiaven la catedral fent una visita turística. A la Seu, la celebració sempre revesteix una gran solemnitat, però enguany es va veure enterbolida per un petit incident imprevist. Un home de mitjana edat i desesperat va interrompre la missa de Passió amb forts crits de «Crucificau-me!» i posant en dubte «la fe» dels presents. S'agenollà damunt un banc de les primeres files i va rompre en plors sense aturar-se de cridar que «Això és el temple del Senyor, no em podeu treure d'aquí!». L'home va haver de ser tret a la força per la Policia i després una ambulància se'l va endur. Malgrat tot, la missa i la celebració seguiren el seu curs.

Els actes religiosos del Diumenge de Rams continuaren l'horabaixa amb la tradicional processó de l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. La sortida tingué lloc a l'església parroquial de Sant Jaume, a les sis de l'horabaixa, i els tamborers municipals foren els encarregats d'encapçalar l'extensa desfilada de confraries que, en un nombre de trenta-tres, prengueren part en aquesta processó. La confraria de Nostra Senyora del Carme, del Coll d'en Rabassa, fou l'encarregada de repartir els primers confits als nins davant l'atònita mirada dels més petits, alguns dels quals no pogueren reprimir els plors en sentir por de les caparutxes, i pel renouer que feien els tambors i les cornetes de les bandes de música que acompanyaven els penitents.

El bon temps animà la gent a sortir al carrer, i la processó fou seguida per un gran nombre de persones, que formant dues parets humanes marcaren el traçat de la desfilada fins al monestir de Santa Clara, lloc on posà el seu punt i final. Aquest fet provocà que el mateix itinerari de la processó dividís el cor de Palma en dues meitats, cosa que dificultà que la gent pogués passar d'una banda a l'altra. La gran majoria aprofitava les petites aturades que es produïen per creuar pel mig, però alguns no les respectaven i dificultaven el pas d'algunes confraries, i provocaren algunes protestes del públic i alguns instants de tensió que no transcendiren.