TW
0

«Paga la pena matar un home per obtenir-ne només dues saques de cacauets?». Aquesta i altres qüestions aparentment igual d'absurdes, però que en el fons i al mateix temps conviden a fer una reflexió, es plantegen i donen sentit a l'argument del darrer llibre de Joan Guasp, El venedor de cacauets, que fou presentat ahir al saló d'actes de la Societat General d'Autors (SGAE). Aquest nou text teatral, editat per l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, narra en clau d'humor i amb una considerable càrrega d'ironia la rocambolesca crònica d'un assassinat, inspirada en una notícia real publicada a la premsa.

Aquella notícia feia referència a l'assalt a una joieria. La joiera, que resultà ferida, identificà els delinqüents i aquests compliren dos anys de presó preventiva, després dels quals la víctima, en una nova roda de reconeixement, no els identificà com a autors del delicte. En l'obra de Guasp, els lladres no roben joies, sinó cacauets. El venedor de cacauets és un text que encaixa dins el tradicional estil de l'autor (el teatre de l'absurd), però una mica atípic, ja que aquesta vegada l'obra presenta un plantejament, un nus i un desenllaç perfectament definits.

Amb aquest llibre, Joan Guasp, sempre des d'una òptica absurda i grotesca, pretén fer una crítica a la societat actual, referint-se clarament a la incompetència, fins a un cert punt, que existeix en tots els seus estaments. Aquesta obra, que va ser llegida dins el cicle de lectures dramatitzades «Paraula d'autor» en la darrera edició del certamen de Teatre Internacional de Sitges del passat estiu del 2000, ha estat editada per l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya dins la col·lecció Teatre-Entreacte.

Tot i que no es trobarà fàcilment a les llibreries convencionals, es farà arribar a tots els autors i companyies de teatre de Catalunya a nivell professional amb l'esperança que qualque dia es pugui veure representada en els millors escenaris. Actualment ja hi ha dues companyies semiprofessionals que ja treballen amb el text: el Brut Grup d'Inca i el Grup Teatral UEC d'Olesa a Catalunya.