TW
0

Un equip d'arqueòlegs xinesos acaba de descobrir els instruments de corda més antics del món. Les preuades peces corresponen a dues arpes de fusta enterrades fa 3.000 anys a una tomba de la regió autònoma de Uigur de Xinjiang, al nord-oest de la Xina. «Les dues arpes, descobertes en una tomba de fa uns 3.000 anys, al districte de Qiemo, estan fetes amb fusta d'àlber de fulles amples, i tenen una caixa de so, cordes i 23 forats», apuntà la font de l'agència estatal Xinhua, després d'explicar que la troballa ha estat inclosa al Llibre dels Rècords de l'Oficina de Registres de Shangai.

La nota que certifica l'existència dels aparells de música afegeix que, «en xinès, les antigues arpes eren conegudes amb el nom de Konghou, mot que sembla ser una transcripció directa de Cauk, paraula d'origen farsi, l'idioma que es parlava a l'antiga regió de Pèrsia». La seva morfologia ja es coneixia abans de la troballa, ja que «imatges d'aquest tipus d'arpes apareixen també a les Grutes de Yungang a la província de Shanxi, al nord, que compten amb una antiguitat d'aproximadament uns 1.500 anys», afirmaren els arqueòlegs.

Els experts en aquest tipus de ciència han constatat que els instruments procedeixen del centre d'Àsia i que foren introduïts a la Xina a través de Xinjiang, província on habita l'ètnia uigur, de religió musulmana i origen turc. Però és molt difícil atribuir-los un origen clar, ja que a la regió fronterera amb el Tíbet i exrepúbliques soviètiques, fa 2.000 anys coexistiren 36 petits regnes.