«És un errada parlar de moda balear davant la globalització»

El dissenyador basc Modesto Lomba participa a Palma al cicle de l'escola Ars Nova

TW
0

El dissenyador basc Modesto Lomba, que des de 1986 treballa colze a colze amb l'arquitecte Luis Devota sota la firma Devota & Lomba, és avui a Palma amb motiu de la seva participació en el cicle Un segle per la moda, organitzat per l'escola de disseny Ars Nova en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears. La seva intervenció en la conferència Evolució i anàlisi de la moda espanyola en les darreres dècades al Conservatori tindrà un caire optimista. Lomba és actualment el president de l'Associació de Creadors de Moda.

El dissenyador és de l'opinió que «els darrers anys hi ha hagut un moviment que ha fet que la moda espanyola es trobi en el seu millor moment, ja que els projectes comencen a quallar». Així, casos com el ressò internacional del mallorquí Miquel Adrover o, anteriorment, Balenciaga deixen de ser casos puntuals, ja que la moda «ha esdevingut una gran comunicadora. Travessa fronteres de manera rapidíssima i, per tant, és un error parlar de moda gallega o balear quan ens trobam en ple procés de globalització».

Aquest fet d'homogeneïtzació a l'hora de la creació es tradueix en el fet que «el concepte és més internacional. Els dissenyadors reben la mateixa informació i poden transmetre el mateix tant si treballen a Nova York com en qualsevol altre lloc», apuntà el creador basc. Això podria fer pensar que es tendeix a perdre l'originalitat i que hi ha cert perill d'extinció. Lomba creu que no és així, perquè «mentre hi hagi personalitat no hi ha aquest perill. Cadascú entén les coses a la seva manera».

Un dels altres protagonistes internacionals ha estat Adolfo Domínguez. La llista s'amplia fins al punt que «la presència internacional té consistència i des de l'Asociación de Creadors de Moda es vol crear una etiqueta internacional Made in spain», explicà Lomba. El creador no mira només cap enrere, sinó que les perspectives de futur són bones, encara que «ens falten molts de moments millors». Aquesta afirmació es basa en el fet que el Govern central ha donat una subvenció de 2.000 milions de pessetes per rellançar la moda espanyola.