TW
0

La ciutat de Plasència, Extremadura, passeja el virus d'una llarga polèmica. Uns asseguren que Eugenio Santa Olalla és Eustaquio Campo i que desconeix la seva autèntica personalitat a causa d'haver perdut la memòria en el decurs d'un mal tractament psiquiàtric. Cas d'esser això veritat, el que determinats personatges de gran influència caciquil consideren un intrús, seria hereu d'una immensa fortuna, la d'un ja difunt terratinent. Un problema afegit és que el tal Eustaquio Campo sospitava que son pare, Rafael Eusebio, havia fet desaparèixer l'esposa, és a dir, la mare d'Eustaquio, ja que volia casar-se amb una altra, la jove Francisca Belloso. La muller de Rafael Eusebio es dóna per morta en accident o suïcidi quan troben un cadàver descompost en el riu Jerte.

Creient que son pare és un assassí, Eustaquio Campo li fa la vida difícil, entre acusacions i sospites. Les coses arriben al punt que el vell cacic escriu a Antoni Pujades, metge director del manicomi de Sant Baudili de Llobregat: «Benvolgut senyor: Malgrat haver convençut el meu fill de prendre els banys terapèutics que m'aconsellaren, després del tercer bany i, avui fa vuit dies, de retorn del balneari, trobant-se el nostre criat a alguna distància, agafà una pedra i amb la velocitat d'un llamp la va llançar encertadament contra el meu cap. Vaig caure a terra ferit i quan em volia aixecar, m'arrossegà estirant-me per la levita i vaig caure dins un solc. Ell s'armà de seguida de dues pedres més i hagués acabat amb la meva vida si no m'haguessin auxiliat altres persones... La ferida no fou de gran consideració i tampoc els cops de la caiguda, encara que tinc dolors, i aquesta circumstància m'ha determinat d'enviar-lo a un establiment psiquiàtric, que és la darrera cosa que un pare pot fer per al seu fill, puix el seu estat és de cada vegada pitjor...».

Dit i fet, Eustaquio fou ingressat en aquell llunyà manicomi de Catalunya, és a dir, a l'altre extrem de la Península. Eustaquio, que havia cursat amb èxit la carrera d'advocat a Madrid i que no tenia més retard mental que el que li volien adjudicar, fou de mala manera tancat entre tots aquells bojos, sotmès a calmants i a altres medicaments de l'època, aïllat, immobilitzat amb camises de força, cadenes i espais sense finestres i tot el que vulgueu o pogueu imaginar. Mentre el tornaven boig de veritat, Rafael, son pare, s'emmalaltí i es quedà paralític. En morir-se, pocs anys després, la seva segona esposa i aleshores vídua, hereta tota la fortuna i es casa amb el seu advocat, Felipe Díaz de la Cruz. Al cap de poc temps, arriba a Plasència un certificat de defunció des del manicomi on s'indica que Eustaquio és mort. Les esqueles amb el nom del difunt són exposades a totes les esglésies de la ciutat. Passen més anys i un dia, acompanyat d'altres persones, apareix un tal Eugenio Santa Olalla, procedent d'aquell manicomi, que asseguren és Eustaquio Campo i per tant hereu de la fortuna de son pare. Felipe Díaz de la Cruz posa en marxa tots els mecanismes legals i totes les influències per a negar-lo. Aquest advocat, que s'ha embutxacat bona part de la fortuna, morirà tanmateix boig, en un altre manicomi, puix el de Sant Baudili l'havia tancat la justícia per estafa, corrupció, maltractaments als malalts i altres delictes. L'escriptor extremeny Víctor Chamorro n'ha fet un magnífic relat (1984) amb tota mena de documentació.