Palma tornà per un dia a l'Edat Mitjana

La plaça de la Drassana i l'hort del Rei concentraren milers de persones amb els seus mercats medievals

Èxit dels mercats medievals a la Diada. | T. Ayuga

TW
0

Palma tornà a ser ahir una màquina del temps i transportà a l'Edat Mitjana a totes les persones que, convidades pel bon temps, es decidiren a transitar per la plaça de la Drassana i pel passeig Guillem Sagrera fins a l'avinguda Antoni Maura, el pla des Foner i els jardins de l'hort del Rei. Començant un recorregut per la plaça de la Drassana, allà els ciutadans pogueren endinsar-se i confondre's amb la gent del mercat dels oficis, que com el seu propi nom indica, cobria tots els racons de la plaça amb tendes i tabernacles on s'oferien demostracions dels diferents oficis artesans de les Illes i on la gent podia adquirir tot tipus de productes fabricats completament a mà i seguint els processos tradicionals.

El ferrer treballava el ferro incandescent i elaborava tot tipus de recipients, fanalets i ornaments a cop de martell i enclusa; les brodadores donaven forma als més increïbres tapisos amb la tècnica del punt mallorquí; els fusters i els mestres d'aixa feien meravelles amb la fusta i els esparters confeccionaven les tradicionals senalles. Tampoc no hi faltaren els artesans del fang, del vímet i de la pell. Mentre uns treballaven, altres venien en curioses paradetes els productes elaborats, lluint vestits d'aquella època. A mesura que s'acostà l'hora del dinar, les tendes que tingueren més èxit foren aquelles que oferien productes comestibles. En el mateix mercat, qualsevol persona podia matar el cuc assaborint una coca de Valldemossa, un bocí de formatge maonès o una dolça «orelleta» eivissenca.

Per fer més entretingut i agradable el passeig, durant tota la jornada, un grup d'actors s'encarregà de donar vida a tot tipus de personatges fantàstics que s'encarregaren de crear un ambient festiu, cantant, ballant, fent música, bromejant amb la gent i robant-los un somriure. Aquells que volgueren conèixer la seva bonaventura tingueren l'oportunitat de fer una visita a una peculiar sibil·la. Sense dubte els que millor gaudiren de la festa foren els més petits, qui des de la seva innocència es deixaren engrescar més per l'ambient i foren els principals objectius de les bromes dels actors, que al mateix temps els feren partíceps de les seves històries.

Sortint de la plaça de la Drassana, la travessia que conduïa pel passeig Guillem Sagrera fins als jardins de l'Hort del Rei quedà convertit en un «perillós» estret per on circulaven els pirates més ferotges i despiatats del Mediterrani i on es lliuraren les més singulars batalles navals. Els nins i nines tingueren l'oportunitat de convertir-se en corsaris per un dia i formar part de les tripulacions de dues galeres boges. Això sí, a tots aquells que hi pujaren els tocà remar amb força i defensar la nau dels atacs dels pirates.