L'historiador és expert en Història Antiga. | Joan Torres.

TW
0

La creació del món des de l'òptica de diferents religions antigues continua sent el tema de les conferències que cada dijous tenen lloc al Centre de Cultura de Sa Nostra. La d'ahir horabaixa tingué com a tema Els mites de la creació a Mesopotàmia i fou pronunciada per José María Blázquez. Blázquez és catedràtic emèrit d'Història Antiga a la Universitat Complutense de Madrid, acadèmic de la Reial Acadèmia d'Història i doctor honoris causa per les universitats de Valladolid i Salamanca.

Blázquez és autor d'aproximadament de 500 treballs i actualment és director d'excavacions a Roma. L'Enuma Elish és el poema acadi que narra la creació del món pels mesopotàmics, els habitans de la conca del Tigris i l'Èufrates. No se sap ben bé l'època exacta en què fou escrit, però «probablement sigui del segon mil·lenni, molt anterior al llibre del Gènesi», diu Blázquez. «L'Enuma Elish té molt poc en comú amb la creació del món que explica el Gènesi» continua dient Blàzquez, «l'aigua és un element important en les dues concepcions de creació, i l'home és el darrer element a ser creat, aquí s'acaben les coincidències».

Blázquez, en parlar de la creació a Mesopotàmia, resumeix el llarg poema dient que «el primer de tot fou l'aigua, la salada Tiamat i la dolça Apsu, d'elles sorgeixen diferents parelles de déus, una de les quals engendra Marduk, la suprema divinitat mesopotàmica. Aquest venç en lluita Tiamat i d'ella sorgeixen la volta celeste i la Terra. L'aliat de Tiamat, Kingú en ser assassinat de la seva sang crea els homes».