Obertura del Concili Vaticà I (1869)

TW
0

Fan la seva entrada a la basílica de Sant Pere els set-cents setanta-quatre pares conciliars i Pius IX dóna per obert el Concili Vaticà I. Ja el 1862 havien arribat a Roma tres-cents bisbes per a la canonització de vint-i-sis màrtirs que el 1597 havian estat assassinats a Nagasaki i s'havia plantejat aprofitar l'avinentesa per celebrar un concili. No fou així, però el juny del 1867 es tornaven a trobar a la Santa Seu un altre mig milenar de bisbes amb motiu del 1800è aniversari del martiri de Sant Pere. Aleshores, el papa, Pius IX, anuncià el Concili Ecumènic. Quan aquest fou inaugurat, els set-cents setanta-quatre pares conciliars, dels mil cinquanta que tenien dret a assistir-hi, ocuparen la nau dreta de la basílica.

Sembla que el Pontífex havia establert un ordre de sessions que no permetia cap mena de debat, deixant en les seves mans, en tot moment, qualsevol decisió. Limitava el temps de les intervencions i d'aquesta manera frenava qualsevol moviment opositor. Hi havia protestes sense cap resultat pràctic. Es manipulà la cosa de tal manera que foren fets fora tots els enemics del dogma de la sempre discutida infal·libilitat papal. Bisbes italians, alemanys, francesos i americans no estaven d'acord amb molts dels punts tractats en aquelles exposicions, sense lloc a deliberar.

La primavera del 1870 es promulgava la Constitució dogmàtica sobre la fe catòlica, en què eren, alhora, rebutjats l'hermesianisme, el güntherianisme, l'ontologisme i el tradicionalisme. Però el punt més delicat eren les opinions debatudes sobre el dogma de la infal·libilitat. D'això ja se'n parlava en els concilis de Constansa i Basilea. I també a Trent. Però sense aclarir mai el tema. Altres moviments com el galicanisme, febronianisme, el josefisme i el jansenisme, tots ells llargs d'explicar, havien dubtat que el Papa fos infalible i Roma defensava el contrari i demanava una proclamació del punt com a dogma de fe, essent els majors partidaris d'això els jesuïtes italians. La solemne proclamació a Sant Pere de tal dogma tindria lloc el 18 de juliol de 1870. Però, políticament, les coses es complicaren. Durant la guerra per a la unitat italiana, les tropes ocuparen Roma i Pius IX hagué d'aturar el concili «sine die» i com a conseqüència d'aquesta interrupció, molts problemes vitals de l'Església havien d'esperar un altre termini. Tanmateix, fins el Concili Vaticà del 1962 tot un seguit d'aquelles preguntes i afers més o menys urgents, no trobarien resposta.

El dogma havia rebut cinc-cents trenta-cinc vots a favor i dos en contra. Aquell dia, 18 de juliol, mentre hi havia una gran tempesta de pluja, llamps i trons sobre Roma i la fosca, dins el gran temple, només era combatuda pels ciris, Pius IX llegí: «El Romà Pontífex, quan parla excathedra, és a dir, quan en l'exercici del seu ministeri com a pastor i mestre revestit de la suprema autoritat apostòlica defineix que una doctrina sobre la fe o els costums ha de ser observada per tota l'Església, posseeix per l'assistència divina que li ha estat concedida en nom de Pere, la infal·libilitat amb la qual el diví Redemptor volgué que fos ornada la seva Església en definir una doctrina en matèria de fe o costums».

Miquel Ferrà i Martorell