L'eclipsi va començar a iniciar-se a les 19.45 hores. | P.Bota.

TW
0

Mallorca va poder veure ahir amb tota claredat l'eclipsi total de Lluna, que començà a iniciar-se a les 19.45 hores i que arribà al punt culminant entre les 20.50 i les 21.51 hores. Un fenomen que no tornarà a repetir-se fins al maig del 2003 i que molta de gent no es va voler perdre.

La Lluna abans de ser eclipsada lluïa amb tota la seva esplendor. Una lluna plena i brillant cobria el cel de Mallorca i és que el primer eclipsi de lluna del segle XXI coincidí amb la primera lluna plena de l'hivern. Per aquest motiu era especialment brillant ja que es trobava pràcticament en el seu perigeu (o sigui, la Lluna estava en el punt de la seva òrbita més pròxima a la Terra).

A aquest fet s'ha d'afegir que la Terra es trobava a prop del periheli, època en què la Lluna rep el màxim de llum de l'astre Sol. El fenomen aixecà expectació i foren molts els qui aixecaren la vista a diferents punts de Palma per tal de veure com s'anava produint el fenomen. D'altra banda, el primer eclipsi del mil·lenni no es va poder veure amb claredat en la major part de la Península a causa de les adverses condicions meteorològiques.

A diferència dels eclipsis totals de Sol, segons l'Institut d'Astrofísica de les Canàries, els eclipsis de Lluna s'observen des de tot l'hemisferi nocturn terrestre i es produeixen quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna. Acte seguit, l'ombra terrestre fa que la Lluna plena desaparegui durant aproximadament una hora. Aquest any tindrem lloc dos eclipsis lunars més: el 5 de juliol i el 30 de desembre. El primer d'ells serà parcial i no es podrà veure des d'Espanya, mentre que el segon serà penumbral i tampoc no es podrà observar des de l'Estat espanyol.